fbpx

Hormonműködést zavaró táplálékok

Egy fiatal lány az asztalánál ül, előtte egészséges és hormonműködést zavaró táplálékok, ez utóbbi felé elutasítóan mutat.

Hormonokra szükségünk van, hiszen számtalan testi funkciót látnak el. Ha megbetegszik a pajzsmirigyünk, akkor ennek hátterében a nem megfelelő hormontermelés áll. Ha lecsökken a szervezetben az ösztrogénszint, számos komoly betegséggel kell szembenéznünk. Ha például nem termelődik elegendő inzulinhormon, a cukorbetegség rémével kell szembenéznünk.

Láthatjuk, hogy a hormonok sokrétű feladatot látnak el és biztosítják a szervezet egészséges működését. Cikkünkben most olyan táplálékokat sorolunk fel, amelyek nagyon kaotikus állapotot teremthetnek a hormonok működésében és ezáltal sok betegséget is előidézhetnek.

A kávét, méghozzá a koffeines kávét, nagyon sokan kedvelik. Azt azonban nem mindenki tudja, hogy ez a fekete ital megemeli a kortizol szintjét a szervezetben. A kortizol nem más, mint egy stresszhormon, amelynek reggel a legmagasabb a szintje és este a legalacsonyabb.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A hagyományos fehér cukor nagyobb mennyiségű fogyasztása szintén nem egészséges, mivel megzavarhatja a hormonok munkáját. Leginkább az inzulin működését érintheti, ami először inzulinrezisztenciát, majd cukorbetegséget okozhat. A cukor a ghrelin és a leptin, azaz az éhség és a jóllakottság hormonok működését is összezavarja, ami sajnos elhízáshoz is vezethet, de felelőssé tehető a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáért is.

A cukor és a glutén is gyulladást generál a szervezetben és ez növeli az esélyét az autoimmun betegségek kialakulásának. Ezek a táplálékok súlygyarapodást okoznak, ami szintén oka lehet a hormonális egyensúly felborulásának. A feldolgozott élelmiszerek szintén megzavarhatják a hormonrendszer kényes egyensúlyát és zavarokat okozhatnak a működésében.

A tejjel kapcsolatban mindig is azt hangoztatták, hogy élet, erő és egészség. Mára azonban bebizonyosodott, hogy bizony gyulladást okozhat nemcsak a bélrendszerben, hanem az egész szervezetben. Sokan szenvednek laktóz-intoleranciában, ha mégis fogyasztanak tejet, akkor gyomor- és emésztési problémák keletkezhetnek. A zsíros tej és tejtermékek ráadásul megemelik a triglicerid-szintet, ami szintén oka lehet a cukorbetegség kialakulásnak.

Az alkohol hatással van a hipotalamuszra és az agyalapi mirigyre, a legfontosabb hormontermelő területekre. A rendszeres alkoholfogyasztás szintén befolyással lehet a hormonrendszerre, hiszen megemeli a kortizol, azaz a stresszhormon szintjét is.

 

1 hozzászólás

  1. Istvánne Pusztai

    Csak arról nem beszélnek, hogy régen ezek az ételek nem okoztak semmi problémát, vajon mi van a tejben, hogyan állítják elő a cukrot, hogy most ez probléma. Mi van a lisztben, hogy örlik, hogy ennyi glutén érzékeny van?

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.