fbpx

Járjunk szűrővizsgálatokra, életet menthet!

Lila köpenyes orvos fehér gumikesztyűben tégelyt és mintavételi pálcát tart a kezében.

A méhnyakrákszűrést ma még mindig sokan elhanyagolják, pedig az időben felfedezett betegség akár száz százalékosan is gyógyítható. Nagyon sokan azonban tartanak a vizsgálattól és olyat is hallottam, hogy azért nem megy valaki szűrésre, mert tart az eredménytől. Egy mindössze tízperces vizsgálatról van szó, és ha nem jó eredményeket kapunk, akkor is van lehetőség a gyógyulásra, sőt azt lehet mondani, hogy csak akkor van, ha valaki minden évben elmegy ezekre a vizsgálatokra, és nem csak akkor megy el orvoshoz, amikor már tünetei is vannak.

Milyen tünetei vannak a betegségnek? A menstruáció sokkal elhúzódóbb és fájdalmasabb, mint egyébként az lenni szokott. Vérzés jelenik meg a közösülést követően. A menopauza után jelentkezik vérzés. Rendellenes hüvelyi folyás, ami kellemetlen szagú és gyakran vér is megjelenik benne. Fájdalom a szexuális együttlét alkalmával akkor is, ha vérzést egyébként nem tapasztal az illető.

A méhnyakrák legnagyobb kockázati tényezője a humán papillomavírus, azaz a HPV. Mintegy 90 százalékban ez a vírus tehető felelőssé a méhnyakrák kialakulásáért. Egyébként kockázati tényezői is vannak ennek a betegségnek, például ha valaki több alkalommal volt terhes, ha dohányzik, az orális fogamzásgátlók hosszútávú használata, sok szexuális partner.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A korai stádiumban felfedezett méhnyakrák jellemzően jól gyógyítható. Az első stádiumú méhnyakrák öt éves túlélési aránya meghaladja a kilencven százalékot. A kezelés magába foglalja a műtétet, a sugárkezelést, illetve a kemoterápiát is.

A méhnyakrák megelőzhető, mégpedig a rendszeres szűrővizsgálatok is sokat segítenek ebben, hiszen az orvos, a nőgyógyász már a rákmegelőző elváltozásokat is könnyedén észreveszi és azonosítja a vizsgálatok során, így maga a méhnyakrák ki sem alakul, ha a kezelés idejében elkezdődik.

Meddig kell szűrővizsgálatokra járni? Ha lehet ilyet mondani, ez egy élethosszig tartó kötelezettség. Egyes hozzáértők úgy vélik, hogy a nőknek csak 65 éves korukig kellene vizsgálatokra járnia, ezt követően csak azoknak kellene méhnyakrákszűrésen részt venni, akinek szerepelt ilyen vagy hasonló betegség a kórtörténetében. Más hozzáértők szerint ez nagyfokú felelőtlenség, mivel a méhnyakrák bármely életkorban kialakulhat, így akár 75-80 évesen is hasznos lehet a nőgyógyászati vizsgálat.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.