fbpx

Mi történik a testünkkel és az elménkkel, amikor alszunk?

Egy ágyon egy család alszik, anya, apa és a kisfiúk.

Az alvás mindenki számára fontos. Ha nem alszunk eleget vagy elég mélyen, akkor szorongás is kialakulhat, de megnő az esélye a fejfájásnak és a stressznek, illetve csökkenhet a koncentráció és hízhatunk is.

Amennyiben napi 7-8 órát alszunk, úgy a memóriánk is jobb lehet. Alvás közben ugyanis az agyunk erősíti és megszilárdítja az emlékeket. Amikor ébren vagyunk, akkor pedig a tanulási képességünk erősödik és jobban meg tudunk jegyezni dolgokat, ellentétben akkor, amikor nem alszunk eleget.

Amennyiben naponta 7-8 óránál kevesebbet alszunk, akkor megemelkedik a szervezetben a gyulladásos fehérjék szintje. Ez pedig megnöveli a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a stroke és az ízületi gyulladás kialakulásának esélyét, de még az öregedési folyamatok is jelentősen felgyorsulhatnak.

Ha valaki 6 órát vagy ennél kevesebbet alszik, megemelkedik a szervezetében a C-reaktív fehérje szintje, ami oka lehet a különféle szívbetegségek kialakulásának.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha eleget alszunk és másnap kipihenten ébredünk, sokkal magasabb lesz a kreativitás szintünk, amelyet a munkában is kamatoztathatunk. A megfelelő alvásmennyiség érzelmi jólétet is teremt és fokozza a memóriát, ez pedig tovább növeli a kreativitást.

A megfelelő alvás elegendő mennyiségű energiát biztosít a test és a lélek számára, amely abban segít, hogy másnap sokkal hatékonyabban lássuk el a feladatainkat.

Ha nem alszunk eleget vagy az alvásunk nem pihentető, akkor a testünkben megemelkedik a stressz szintje. Ez az állapot növeli a vérnyomást, ami még több stresszhormon termelését idézheti elő. A stresszhormonok hatására növekszik a szorongás és ez ismét csak gátja lehet a nyugodt elalvásnak. Így egy ördögi kör alakul ki, a vérnyomás tovább emelkedik, ami oka lehet a szívinfarktus és a stroke kialakulásának.

A kevés alvás és a stressz miatt kapkodni fogunk, de igazából a teljesítményünk csökkenni fog, és mindez az étkezésben is nyomot hagyhat. Ha összevissza és kapkodva eszünk, akkor még súlygyarapodással is számolnunk kell. Az elhízás pedig további betegségek kialakulásához vezethet.

1 hozzászólás

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.