Újhold képe.

Az éjszakai alvás nagyon fontos, nemcsak az alvás mennyisége lényeges, hanem a minősége is. Ugyanis csak ilyenkor képes a szervezet regenerálódni és csak így tudjuk másnap maximálisan ellátni a feladatainkat. A melatoninnak kitüntetett szerepe van a jó alvás biztosításában, de nem csak ennél fontos. Nézzük is meg, hogy mire jó még a melatonin.

Mi a melatonin?

A melatonin éppen olyan hormon, mint az inzulin, a tesztoszteron vagy az ösztrogén. A melatonin hormon szintje a cirkadiánritmussal együtt változik. Éjjel a legmagasabb a koncentrációja, éjjel két órakor a legmagasabb a szintje. Azért fontos ennek a hormonnak a megfelelő szintje a szervezetben, hogy nyugodtan tudjunk pihenni. Aki alig alszik, mert nem érez késztetést az alvásra, lehet, hogy a szervezetében nem termelődik elegendő mennyiség ebből a hormonból.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az álomhozó melatonin másban is segít

A melatoninnak nem csak abban van kiemelkedő szerepe, hogy elegendő időt töltsünk az ágyban alvással. Miben lehet még a segítségünkre? Egyrészt a mitokondriumfunkciót szabályozza, amellyel védelmet élvezhetünk sokféle betegséggel és egészségügyi problémával szemben. Másrészt ez a hormon lelassítja a szervezetben az öregedési folyamatokat, hiszen antioxidánsként működik, dolgozik a szervezetben.

Mennyi melatoninra van szükségünk?

Amennyiben alvási gondokkal küzd, akkor nem altatóra és nyugtatóra van szüksége, hiszen ezek a szintetikus gyógyszerek csak rontanak a helyzeten és erős függőséget is okoznak. A melatonin adagolása nem egy egyszerű feladat, hiszen nagy mennyiségben kellemetlen mellékhatásokkal kell számolnunk. Ilyen mellékhatás lehet a szorongás, az ingerlékenység, a gyomorrontás, a szédülés, az ízületi fájdalom, a hasmenés és a fejfájás.

A melatonin mellett a napfény is segíthet

Kutatások igazolják, hogy a napfénynek egészségvédő hatása van. Egyrészt napfény hatására D-vitamin termelődik a szervezetünkben, amely nemcsak a csontok számára jelent védelmet, hanem az immunfunkciókat is javítja. Másrészt a kora reggeli napfény is nagyon hasznos lehet. Ez ugyanis segít a cirkadiánritmus szabályozásában, ami pedig szorosan összefügg a melatonintermeléssel.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*