Barna színű női szem oldalnézetből.

„A szem a lélek tükre”– tartja a mondás. És ez valóban így van. Általában már egy pillantásból is tudjuk, érezzük, hogy milyen az az ember, akinek a szemeibe tekintettünk. Nagyjából sejtjük, hogy kedves vagy egy egészen gonosz emberrel van dolgunk. De a szemünkkel képesek vagyunk sírni, az örömünk is tükröződik benne, tudunk vele jeleket adni, „huncutkodni”, kacsintani, alaposabban szemügyre venni valamit, vagy behunyni, ha valami borzasztó dolog történik velünk, nem is sorolom tovább. A szemünk az egyik legfontosabb érzékszervünk, nélküle is tudnánk élni, de sokkal nehezebben, és sok csodálatos dolgot nem tapasztalhatnánk meg az életben, ha a látásunkkal gondok lennének. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy mindent megtegyünk látószerveink egészségéért, illetve időben felfedezzük, ha valami megváltozott, ha valami már nem olyan, mint korábban.

A szemünkkel bármely életkorban lehetnek gondok, de sokan még ma is úgy vélik, hogy a zöld- vagy a szürkehályog csak az idősebb korosztályt veszélyeztetheti. Pedig ez egyáltalán nem így van. Az egyik ilyen szemet érintő betegség a szürkehályog, vagy más néven katarakta. A betegség lényege, hogy a pupilla mögött található szemlencse elhomályosodik. Ez a fajta szembetegség elsősorban valóban az idősebb korosztályt érinti, de kialakulhat akkor is, ha valaki cukorbeteg, de a szemet érintő balesetek és egyes gyógyszerek is kiválthatják. A tünetek között szerepel a homályos látás, a kettős látás és a szemkáprázás. A látás rohamosan csökkenni kezd, de az éjszakai tájékozódás is gondot okoz és a színek felismerése is problémát jelent. A kezelést, amely sebészi beavatkozást jelent, csak akkor szükséges elvégezni, ha a látáscsökkenés oly mértékű, hogy az már az illető mindennapi tevékenységeinek elvégzését is nagyban hátráltatja.

A glaukóma, vagyis a zöldhályog egy olyan szembetegség, amely során a látóideg jelentős mértékben károsodik. A zöldhályog komoly panaszokat, tüneteket okozhat. Ilyenek lehetnek például a homályos látás vagy a szűnni nem akaró fejfájás. A betegek gyakran számolnak be arról, hogy a betegség ideje alatt sok esetben fények vagy színes foltok jelennek meg a szemük előtt, amely a látásukat nagymértékben zavarja. A gyógyuláshoz a szakorvos szemcseppeket alkalmaz, de sor kerülhet lézeres eljárásra vagy sebészeti beavatkozásra is. A zöldhályog kialakulásának kockázata negyvenéves kor fölött egyre inkább növekszik.

A cukorbetegségben szenvedő személyek nagyfokú kockázatnak vannak kitéve, már ami a szembetegségeket illeti. Az egyik ilyen szemet érintő betegség a retinopátia. A cukorbetegség alatt megemelkedik a vércukorszint, amely a retina vérellátását jelentősen károsítja, illetve a károsodott érfalakból folyadék és vér is kiléphet. A diabéteszes retinopátiának három fajtája ismert. A nemproliferatív retinopátia, a proliferatív retinopátia és a diabéteszes makulopátia.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A presbiópia, vagy más néven öregszeműség egy olyan betegség, amely ellen nem sokat tehetünk. Hiszen ez általában a legtöbb idős embernél bekövetkezik. Az öregszeműség azt jelenti, hogy egyre nagyobb nehézségbe ütközik az apróbb betűk elolvasása vagy a közelebb lévő tárgyakra történő fókuszálás. Ez a szemprobléma már negyvenéves kor után jelentkezhet, és azok a legveszélyeztetettebbek, akik a munkájuk során számítógéppel dolgoznak, de a sok olvasás is okozhat öregszeműséget. Az öregszeműségre a gyógyírt a multifokális vagy a bifokális lencse jelentheti.

A makuladegeneráció, vagyis a sárgafolt-elfajulás a legtöbb esetben tartós látásvesztést okoz, hiszen ebben az esetben a sárgafolt szövetei károsodnak. Ezt a betegséget okozhatja a dohányzás, a magas vérnyomás, de akkor is ezzel a betegséggel kell szembenéznünk, ha szervezetünkben csak kevés antioxidáns vegyület van jelen. Sárgafolt-degenerációra utalhat, ha homályosan látunk, ha az egyenest hullámzónak látjuk és a színeket sem tudjuk egymástól megkülönböztetni.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*