fbpx

Szundítsunk egyet délutánonként, jót tesz az agy egészségének!

Egy kertben egy idősebb férfi egy nyugágyban szundikál, szalmakalapja az arcára csúszott.

Amíg munkaképesek vagyunk és dolgozunk, nem igazán tehetjük meg, hogy ebéd után szundikáljunk egyet, azonban ez nyomban megváltozik, ha nyugdíjasok leszünk. A nyugdíjas évek alatt is sokan élnek aktív életet, de jól tesszük, ha ebéd után szundítunk egy keveset, mert ettől sokkal jobbak lesznek a kognitív funkcióink, legalábbis a legújabb kutatási eredmények ezt támasztják alá.

Egy tanulmány megállapította, hogy az ebéd utáni rendszeres pihenés nagyon jót tesz az agyi és a mentális egészségnek. A kutatók szerint a délutáni pihenés csökkenti a fáradtságot és ez lehetővé teszi, hogy jobbak lesznek a verbális képességeink és a munkamemóriánk is javulni fog.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egy kutatásba 60 évnél idősebb emberek vontak be. A csoportot aszerint vizsgálták, hogy ki alszik és ki nem szundikál ebédet követően. A kutatók megállapították, hogy azok az emberek, akik délután szunyókálni szoktak, sokkal jobb képességekkel rendelkeztek, mint azok a személyek, akik sohasem pihennek ebédet követően.

A délutáni szunyókálás jelentősen csökkenti a délutáni álmosságot, érzelmi stabilitást is nyújt és még a kognitív funkciókra is rendkívül pozitívan hat. A kutatást végzők még azt is megállapították, hogy az ebéd utáni pihenés csökkentheti a kognitív hanyatlást és a demencia kockázatát.

A nem elegendő alvás hozzájárulhat demencia kialakulásához, de egy demens ember alvási szokásai is jelentősen megváltozhatnak – állítják a kutatók. Igazából a kedvezőtlen alvási szokások már jóval a demencia kialakulása előtt mutatkoznak az egyénen, sőt az alvásproblémák korai tünetei lehetnek ennek a betegségnek.

Az sem mindegy, hogy mennyit szundítunk ebédet követően. A kutatók úgy vélik, hogy a hosszabb szundikálás, ami körülbelül két óra, már nem tesz jót a kognitív funkcióknak, ugyanis csökkenti azokat, míg az Alzheimer-kór kialakulásának az esélye jelentősen lecsökken, ha naponta csak félórát szunyókálunk ebéd után.

  1. Marta Šarai

    Miért áltonístunk?
    Én például szinte véletlenül sem szunyókálok napközben, mert ha megteszem nekem az többet árt mint használ. Következmény a rossz közérzet a nap tövábbi óráira. Nem múlik el…..zaklatottá tesz és elviselhetetlenül rossz közérzet a következménye. Ez lenne számomra egészséges? NEM.

    1. Kedves Márta, nem kötelező dolog a délutáni szunyókálás, főleg, ha Ön nem álmos ilyenkor, de akit elnyom az álmosság ebéd után és ha megteheti, hogy aludjon egy kicsit, hasznára válik.

  2. Benedek Gyula

    A délutáni szunyokalas biza, hogy jól esik és frissítő hatása van, mert én is ezt teszem nagyjából minden nap! Az első 5 perc az egy kicsit olyan félig meddig kábult állapot, de utána egészen pontosan felfrissulve érzem magam, ami jó érzés és egybe tudom is ajánlani!!!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük