Fiatal férfi fáradtan ráborul az autó kormányára, még a szemét is behunyja.

Egyszer mindenki életébe eljöhet az a pillanat, amikor úgy érzi, hogy semmi energiája nem maradt és csak ahhoz van kedve, hogy eldőljön a kanapén és pihenjen egy nagyot. A hosszan tartó szellemi és fizikai kimerültség a krónikus energiahiány egyik jele lehet, amely bizony komoly egészségügyi problémákat generálhat. A férfiaknál ez a fáradtságérzés és energiahiány akár több héten keresztül is fennállhat.

A férfiak szervezete, ahogyan idősödnek, úgy egyre kevesebb tesztoszteront termel. A tesztoszteronnak viszont nagyon fontos szerepe van a csontsűrűség és az izomtömeg fenntartásában, illetve a nemi vágy szinten tartásában. Amikor a tesztoszteronszint lecsökken, akkor a férfiak esetében libidócsökkenéssel kell számolni, ezzel szemben a testzsírszázalék megemelkedik. A férfiak egyre kevésbé lesznek motiváltak, ellenben egyre gyakrabban küzdenek alvási gondokkal. Már léteznek olyan terápiák, amelyekkel pótolni lehet a tesztoszteront, hogy a férfiak elkerüljék ezeket a kellemetlenségeket. Az alacsony tesztoszteronszint kimutatásához mindössze egy egyszerű vérvizsgálatra van csupán szükség.

Az alacsony pajzsmirigyszint is oka lehet az alacsony energiaszintnek. A pajzsmirigybetegség egy olyan autoimmun betegség, amikor az immunrendszer a pajzsmirigy ellen fordul. Habár ez a betegség sokkal gyakoribb a nők körében, azért férfiaknál sem ritka. Ha valaki figyelmen kívül hagyja a tüneteket, akkor azok súlyos formát is ölthetnek. A pajzsmirigybetegség tünetei többek között a következők lehetnek: szűnni nem akaró fáradtság, székrekedés, hízékonyság, hidegre való érzékenység, izomfájdalom, száraz bőr, depresszió, ritkuló haj. Az alacsony pajzsmirigyszint okozhat alacsony tesztoszteronszintet, amelyek együttesen is generálhatnak krónikus fáradtságot és energiahiányt. A hormonterápia azonban kezelni tudja ezeket a problémákat. A kezelés az olyan szövődményeket is képes megelőzni, mint neuropátia, golyva és szívbetegségek. A túlműködő pajzsmirigy is okozhat fáradtságot, hiszen ilyenkor a szív terhelődik meg, amely az egész szervezetet megviseli.

A fáradtság másik oka az alváshiány is lehet, vagy az, ha rossz az alvás minősége. A rossz alvási szokások – nappal alszik valaki és éjjel dolgozik – még akkor is generálhatnak energiahiányt, ha valaki egyébként nyolc órát alszik egyhuzamban. Az alvás közben elszenvedett légzészavarok is okozhatnak fáradtságot, illetve a nyugtalanláb-szindróma is egy olyan rendellenesség, amely negatívan befolyásolja az alvást.

A depresszió egy olyan lelki állapot, amely bárkit érinthet. A depressziós ember reményvesztettnek, üresnek és szomorúnak érzi magát. Érdektelenséget érez a világ iránt, képtelen koncentrálni, alvászavartól szenved, csökken az energiája, állandóan fáradt és lelassult állapotba kerül. A depresszió azonban egy kezelhető állapot. Ha úgy érzi, hogy depresszióban szenved, mindenképpen beszéljen a háziorvosával, aki minden segítséget és támogatást meg fog Önnek adni. A depresszió tüneteit nagyon veszélyes dolog figyelmen kívül hagyni, hiszen a lehangolt személy akár még öngyilkosságot is elkövethet.

Vashiányos vérszegénység és egyéb vérszegénység a nők körében sokkal gyakoribb, azonban a férfiak is szenvedhetnek tőle. A férfiaknál általában a vegetáriánus étrend vagy a gyakori véradás is okozhatja ezt a gondot. A vérszegénység vitaminhiányt is okozhat, például a B12-vitamin szintje is jelentősen lecsökkenhet. A vashiányos vérszegénység tünetei a következők: sápadtság, légszomj, fejfájás, szédülés, a kéz és a láb bizsergése. A szövődményei lehetnek a szabálytalan szívverés és a fokozott hajlam a fertőzésekre.

A fáradtságot valamilyen komoly betegség is okozhatja. Ilyen lehet a veseelégtelenség, májelégtelenség, szívbetegség, krónikus obstruktív tüdőbetegség, daganatos megbetegedés, tüdőbetegség, 1-es és 2-es típusú cukorbetegség, krónikus fáradtság szindróma.

Gyógyszerek is okozhatnak fáradtságot. Többek között ilyen hatása van a fájdalomcsillapítóknak, a szívgyógyszereknek, a vérnyomást szabályzó gyógyszereknek, valamint egyes antidepresszánsoknak. A fáradtság eredhet a túlzott koffeinfogyasztástól, a túlzott alkoholfogyasztástól és az antihisztaminoktól, illetve a köhögés elleni szerektől is.

Diétával és testmozgással remekül növelhető az energiaszint, hiszen a fáradtságot a testmozgás hiánya és a helytelen táplálkozás is okozhatja. A rendszeres testmozgás a minőségi alvást is biztosítani tudja. Energiát szolgáltathatnak a gyümölcsök, a zöldségek, a diófélék, a sovány fehérjék, a magvak, a teljes kiőrlésű gabonák és természetesen az ivóvíz is. Milyen ételeket érdemes elkerülni? A magas zsír- és cukortartalmú ételeket, az édességeket, a feldolgozott élelmiszereket.

Egyszer az életében mindenkinek meg kell küzdenie a fáradtsággal és az alacsony energiaszinttel. A legtöbb esetben ez nem ad okot aggodalomra. De ha az energiaszint nem javul a testmozgás, a helyes étrend és a javuló alvási szokások ellenére sem, akkor mindenképpen keresse fel orvosát, hogy kizárják a komolyabb egészségügyi problémákat.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*