fbpx

3 tanács, hogy működjön a családtagok közötti kommunikáció

Családi étkezés az asztalnál: nagymama, nagypapa, anyuka, apuka és egy kislány vidáman eszeget és beszélget.

Sok minden más mellett a megfelelő kommunikáció az egyik alapja a harmonikus családnak és a családtagok között létrejövő szeretetkapcsolatnak. Hiszen kommunikáció révén gondolatainkat, vágyainkat és érzelmeinket közvetítjük és fejezzük ki a másik irányába. El sem hinnénk, de még a hallgatás is egyfajta kommunikációt takar. Az sem mindegy, hogy családon belül milyen kommunikáció zajlik. Ez lehet szeretetteljes, de lehet agresszív is.

A kommunikáció milyensége tehát nagyban meghatározza, hogy milyen a családtagok közötti kapcsolat, viszony, illetve hogy milyen érzelmek kötik össze őket. Amennyiben a családtagok között a kommunikáció jó, akkor abban a családban elsősorban a kölcsönös szeretet, összetartás, béke és bensőségesség áll. Ha a kommunikáció nem működik, vagy nem jól működik, akkor a negatív érzelmek kerülnek előtérbe, mint például harag, gyűlölet, irigység. Ezek viszont romboló erővel bírnak, amelyek nemcsak a szeretetet képesek megölni, hanem akár meg is betegíthetnek. De okozhatnak depressziót vagy szorongást, hangulatingadozásokat, illetve komoly pszichoszomatikus betegségeket és lelki zavarokat is. A kommunikáció hiánya legrosszabb esetben előbb-utóbb a család felbomlásához vezethet.

Mai rohanó világunkban a családok már nem tulajdonítanak olyan nagy jelentőséget a közös étkezéseknek. Pedig naponta legalább egy alkalommal, például este mindenképpen meg kellene oldani, hogy a család együtt vacsorázzon, hiszen ez egy remek alkalom arra, hogy a család tagjai minőségi beszélgetést folytassanak egymással. Ügyelni kell még arra, hogy a vacsora mindig jó hangulatban teljen, hogy aztán mindenki örömmel várja azt. Ha az esti beszélgetések mindig veszekedésbe torkollanak vagy csak a kioktatásról szólnak, akkor nincs értelme az egésznek, hiszen ezeknek a vacsoráknak a lényege a család egységgé kovácsolása kellene, hogy legyen.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Mindig meg kell adni a másiknak a lehetőséget, hogy kiönthesse a szívét. Ez a családtag lehet a párunk vagy akár a gyermekünk. Amikor egyik családtagunk beszélgetni kíván velünk, ne mondjuk azt, hogy most nem érek rá, mert lehet, hogy soha többet nem fordul hozzánk bizalommal. Minden ilyen alkalommal tudni kell meghallgatni a másikat és figyelni a mondanivalójára. Sok esetben nincs is szükség semmiféle tanács osztogatására, lehet már az is sokat jelent az illetőnek, ha elmondhatja valakinek, ami a szívét nyomja és már ettől is megkönnyebbül, felszabadul. Ha jól működik a családon belüli kommunikáció, biztos, hogy a köztük kialakult szövetség egy életre megerősíti a családtagok közötti érzelmi kapcsolatokat. Ugyanakkor az erőszakkal teli kommunikáció akár egész életre szétszakíthatja a családtagokat egymástól.

Az együtt töltött idő, a közös programok is fejlesztik a családtagok közötti kommunikációt, hiszen a közös élmények során jobban megismerhetjük egymást. Az esti kártyázás vagy társasjátékozás is összekovácsolhatja a családokat. Még a közösen végzett házimunka vagy éppen barkácsolás is képes összekötni családtagokat.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük