Fiatal hölgy vizet iszik üvegpohárból.

Amikor azt halljuk „böjt”, sokan az éhezésre asszociálnak. Mennyivel jobban hangzik így: a böjtnek köszönhetően tehermentesítjük a szervezetünket, hozzásegítjük a méreganyagoktól való megszabaduláshoz, és biztosítjuk számára a pihenést.

Sajnos sokan a legújabb fogyókúrás csodaszerekben hisznek, pedig ezek általában csak időszakos sikereket produkálnak, gyakran ahogy abbahagyjuk, szépen visszakúsznak a kilók, de az is előfordulhat, hogy még súlyosabbak leszünk, mint a fogyókúrás program előtt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A böjt pozitív hatásai

A böjt nagyon hasznos lehet akkor is, ha csak néhány napig tartjuk minden évszakváltáskor. Ebben a cikkben nem olvashatnak olyan tanácsot, hogy miként böjtöljenek, hiszen ebben csak dietetikus vagy szakorvos tud tanácsot adni. Mivel sokan küzdenek krónikus betegséggel, így a böjtnek is személyre szabottnak kell lennie.

Abban megegyeznek a szakemberek, hogy a rendszeresen végzett böjt testsúlycsökkenést eredményezhet, emellett mérsékelheti a hasi zsír mennyiségét, így csökkentve a metabolikus szindróma kockázati tényezőjét. Ez akkor áll fenn, amikor a hasi zsír mellett megemelkedik a koleszterin-, a vércukor-, valamint az LDL-koleszterin-szint. A böjtnek még olyan csodás hatása is van, hogy nemcsak az LDL-koleszterin szintjét csökkentheti, hanem a magas vércukorszintet is mérsékelheti.

A metabolikus szindróma veszélyei, a böjt előnyei

A metabolikus szindróma olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint szív- vagy a cukorbetegség, azonban a rendszeres böjt jelentősen csökkentheti mindkettő kockázatát, és egyben jó hatással lehet az anyagcserére is. Ha időként kis szünetet tartunk az étkezésben, felgyorsulhat az anyagcserénk, ami akár súlycsökkenést is eredményezhet.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*