fbpx

A boszorkányok gyógynövénye: csattanó maszlag

Csattanó maszlag (Datura stramonium) tölcsérformájú virága.

A csattanó maszlag (Datura stramonium) őshazája Közép-Amerikában van. Az európai emberek csupán a 16. században ismerhették meg. Viszont Európában nem igazán nézték jó szemmel a használatát, mert úgy tartották, hogy ez a gyógynövény a boszorkányok munkáját segíti, hiszen az a hír terjedt el róla az európai országokban, hogy az Andok vidékén is a boszorkányok készítenek belőle mindenféle varázsitalt, bódító nedűt és boszorkakenőcsöt. Persze az egyszerű pórnép is felfedezte gyógyhatásait, és a csattanó maszlagot legfőképpen szamárköhögés ellen használták, illetve az asztma kellemetlen tüneteinek enyhítésére füstölőként használták fel a gyógynövény leveleit.

A növény egyik hatóanyaga az antropin, amely hatással van a központi idegrendszerre, így pozitív hatással van mindenféle idegrendszeri eredetű izommerevségre vagy izomremegésre. Az antropin hatásának köszönhetően jótékony hatással van a gyomor- és bélrendszeri, a húgyúti és az epegörcsökre. A csattanó maszlag további hatóanyagai a következők: alkaloidok, kumarinok, szkopolamin és flavonoidok.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Míg régebben a népgyógyászat gyakran alkalmazta ezt a gyógynövényt, ma már csak egyes gyógyszertári készítmények alkotóelemeként található meg, viszont még ilyen formában is egyre ritkábban használják és hasznosítják ezt a gyógynövényt. Napjainkban az olyan készítményekben lelhető fel ez a mérgező növény, amelyet a Parkinson-kór vagy az asztma ellenszereként állítanak elő. Éppen ezért nem ajánlatos a gyógynövénnyel otthoni körülmények között kísérletezgetni, mivel már kisebb adagban is súlyos mérgezést képes okozni. A tünetek közé sorolható a lázas állapot, a remegés, a szájszárazság, a pupillatágulás, illetve a heves szívdobogás. A szimptómák olyannyira felerősödhetnek, hogy egy idő után a beteg erős izgalmi állapotba is kerülhet, amely a beteget háborgó őrültté változtathatja.

Nemhiába használták a régebbi korokban ezt a növényt bódításra és azzal a céllal, hogy a „páciens” tudatát megváltoztassák, átformálják. Ha valaki nagyobb adagot fogyaszt ebből a növényből, légzésleállással is számolnia kell, ami előbb-utóbb halálhoz vezethet. Tehát jó, ha megjegyezzük, hogy egy erősen mérgező növényről van szó, pedig a csattanó maszlag tölcsérformájú virágai csodaszépek. Sajnos sok kábítószerfüggő személy is kipróbálta már ezt a növényt bódító és hallucinációt okozó hatása miatt, de szinte minden esetben kórház, súlyos egészségkárosodás vagy halál lett a vége.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük