fbpx

A csontritkulás nagyobb veszélyt jelent a nőkre

Egy orvos a rendelőben tableten egy csontritkulásos beteg röntgenfelvételét nézi.

Természetesen a csontritkulás nem válogat és nemcsak a nőket fenyegetheti, de az tény és való, hogy a hölgyeket sokkal inkább érinti, mint a férfiakat.

A csontritkulás egy olyan állapot, amikor csökken a csontok sűrűsége és ásványianyag-tartalma, ami miatt gyakoribbak lehetnek a csonttörések. Sok esetben csak akkor derül fény arra, hogy valaki oszteoporózisban szenved, amikor sorozatos csonttörések miatt kórházba kerül.

A csontsűrűség csökkenése természetes jelenségnek mondható, hiszen ez az idős korral együtt járó öregedési folyamat része, azonban nemcsak az 50 éves kor felettieket érintheti, hanem nagyon sok olyan rizikófaktor létezik, ami miatt akár fiatalon is elkezdődhet a csontok állapotromlása.

Néhány olyan ok, ami miatt a csontritkulás kialakulhat: pajzsmirigy problémák, agyalapi mirigyet, illetve mellékvesét érintő betegségek, hormonális egyensúlytalanság, menopauza, genetika, alacsony BMI-index, de akár dohányzás, étkezési zavarok és egyes gyógyszerek is hozzájárulhatnak az idő előtti kialakuláshoz.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A megelőzés, a prevenció ebben az esetben is nagyon lényeges. A csontritkulás folyamatát lehet lassítani, de a megfelelő életmóddal akár meg is lehet akadályozni. Mi most néhány hasznos tanácsot adunk azzal kapcsolatban, hogy mit tegyünk annak érdekében, hogy nálunk ne alakuljon ez a probléma.

Az egyik legfontosabb lépés a megelőzés érdekében nem más, mint az egészséges táplálkozás, a megfelelő étrend. Részesítsük előnyben a kalciumban gazdag táplálékokat, mint például a zöld leveles zöldségeket, illetve a tejtermékeket.

A D-vitamin bevitelére is kiemelt figyelmet kell fordítanunk, főként a D3-vitamin rendszeres fogyasztásáról kell gondoskodnunk. Emellett fontos, hogy elegendő magnéziumot és K2-vitamint is bevigyünk a szervezetünkbe, hiszen ezek négyen képesek megerősíteni a csontokat, illetve fenntartani a megfelelő sűrűségüket és az ásványianyag-tartalmukat.

A csontritkulás megelőzése érdekében nagy szükség van a mérsékelt intenzitású aerob sporttevékenységekre is. Már nap 30 perc gyaloglás vagy kerékpározás is segíthet megakadályozni a csontritkulás kialakulását.

A legjobb, amit tehetünk, ha rendszeresen sétálunk a szabadban, mert így elegendő napfényhez jutunk hozzá, amely hatására D-vitamin termelődik a szervezetünkben.

A csontok sűrűsége drasztikus csökken, amennyiben alkoholt fogyasztunk és dohányzunk, hiszen ezek a rossz szokások jelentősen megemelik a csontritkulás kialakulásának kockázatát. Így a legjobb amit tehetünk, hogy abbahagyjuk a dohányzást, alkoholt pedig csak ritkán és mértékkel fogyasztunk.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.