fbpx

A dehidratáció jelei és tünetei

Egy vizespalackból vizet öntenek egy üvegpohárba, mellette kék törölköző.

A víz egy életelixír. Nemcsak azért van rá szükségünk, mert a sejtjeink és a szerveink sem tudnának víz nélkül élni, hanem azért is, mert a víz belsőleg és külsőleg is hidratál bennünket. Egy ember csak nagyon rövid ideig élhet víz nélkül, míg élelem hiányában hosszabb ideig is kibírja.

A szervezetünknek sok esetben nem is evésre, nem is táplálékra, hanem csak egy-egy pohár vízre van szüksége. A testünk jelez, ha nem iszunk eleget. A cikkben néhány olyan jelre hívjuk fel a figyelmet, amelyek a kevés folyadékfogyasztás következményeként jönnek létre.

Az egyik legszembetűnőbb jel a száraz bőr. Nyáron, amikor a nagy meleg miatt több folyadékot viszünk be a szervezetünkbe, akkor nem meglepő, hogy nincsenek bőrproblémáink. Télen azonban jóval kevesebbet iszunk, ha nem figyelünk oda a bevitt vízmennyiségre, a bőrünk bizony szárazzá válhat. A hideg időszakban is ügyeljünk a folyadékbevitelre, mert akkor nem lesznek bőrproblémáink, a bőrünk rugalmas és életteli marad.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kiszáradt ajkak is jelezhetik, hogy nem fogyasztunk elegendő folyadékot. Természetesen a viszontagságos időjárás is oka lehet a szájunk  szárazságának, de a kevés vízivást is jelezheti.

Amellett, hogy a testsúlyunknak megfelelő vízmennyiséget elfogyasztjuk, használjunk hidratáló ajakápolót, amelyet mi magunk is elkészíthetünk. A kevés vízfogyasztás nem csupán az ajak kirepedezését okozhatja, hanem akár még fogszuvasodást és súlyos ínyproblémákat is kiválthat, hiszen egy szárazabb szájüregben hamarabb telepszenek meg a baktériumok.

Amennyiben nem iszunk eleget, úgy az ízületeinkkel is gondok lehetnek. Ugyanis az ízületi porc és szövet mintegy nyolcvan százalékát víz alkotja, ahol a víz mintegy kenőanyagként szolgál az ízületek számára. Ahhoz, hogy ne legyenek hasonló problémáink, egészséges porcra és az ízületi folyadék meglétére van szükség. Ha eleget iszunk, úgy az ízületek nem dörzsölik egymást, és így fájdalom sem alakul ki.

Aki volt már kórházban és műtétre volt szüksége, nagyon jól tudja, hogy sok folyadékot kell fogyasztani műtét után, mert ez elősegíti a gyorsabb gyógyulást és csökkenti a fertőzések kialakulásának kockázatát.

Hidratációra nemcsak a testünknek, hanem az agyunknak is szüksége van. Ha csak kevés vizet iszunk, úgy biztos, hogy egész nap fáradtak és levertek leszünk. Nem mellesleg a koncentrációs képességeinkkel is gondok lehetnek.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük