Fekete környezetben teamécsesek égnek.

Ha elveszítünk valakit, aki közel állt a szívünkhöz, azt traumaként éljük meg. Ebben az életszakaszban a gyász folyamatain megyünk keresztül. Nem könnyű feldolgozni egy szerettünk halálát, hiszen ilyenkor nagyon sok emlékkel kell megbirkóznunk. A gyász nemcsak érzelmileg, hanem testileg is megviseli az embert. Kutatások igazolják, hogy a gyász hatással van az immunrendszerre, illetve ilyenkor a halálozási kockázat is jelentősen megnövekszik.

A gyász és a folyamatosan jelen lévő bánat egy negatív folyamatot indít el az emberi szervezetben. Az immunrendszer olyannyira legyengülhet, hogy különféle krónikus betegségek üthetik fel a fejüket, amelyek akár halálos kimenetelűek is lehetnek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a gyászoló személyek szervezete sokkal hajlamosabb a gyulladásra. A szervezetben kialakuló krónikus gyulladás azonban olyan betegségeket generálhat, mint cukorbetegség, szívbetegség, de a gyulladás lehet az oka az elhízásnak is, amit szintén sok betegség rizikótényezőjeként tartanak számon.

A gyász nemcsak testi betegségeket okozhat, hanem bizonyos lelki elváltozásokért, illetve betegségekért is okolható. Például szerepe lehet a depresszió kialakulásában, amely során a betegnek állandó szomorúsággal kell megküzdenie. A depresszió továbbá szintén meggyengítheti az immunfunkciókat, ami szintén betegségek okozójóvá válhat.

Milyen érzelmeket válhat ki a gyász? A gyászoló személy érezhet haragot, bánatot, szorongást, depressziót, és pánikérzés is úrrá lehet rajta. A gyászoló személy érezhet zsibbadást a végtagjaiban, küzdhet alvási nehézségekkel, lehetnek gondjai a koncentrálással, de úrrá lehet rajta a reménytelenség, a tehetetlenség, sőt vannak olyanok is, akik bűntudatot és lelkiismeretfurdalást is éreznek.

A gyász és a bánat nemcsak az immunrendszer működését zavarhatja meg, de okozhat fejfájást, hányingert és olyan fájdalmakat, amelyeket semmilyen betegség, szervi elváltozás nem magyaráz. A gyászoló személy könnyebben lesz náthás, influenzás, és ez is a legyengült immunrendszer számlájára írható.

A gyászoló személy étvágya is megváltozhat, így kevesebb tápanyag jut a szervezetébe, ami szintén oka lehet a betegségek kialakulásának.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*