fbpx

Életmódbeli szokások, amelyek negatívan hatnak az immunrendszerre

Középkorú nő ül az ágyban a hajába túrva.

Az immunrendszer egészségére nagyon vigyáznunk kell. Léteznek olyan táplálkozási és életmódbeli szokások, amelyek úgymond elnyomják az immunrendszer működését, negatívan befolyásolva annak egészségét. Ebben az esetben az immunrendszer képtelen lesz ellátni a feladatait és megvédeni bennünket a különféle fertőzésektől és betegségektől. Milyen dolgok nyomhatják el az immunrendszerünket? Mutatjuk a válaszokat.

Az alváshiány egyértelműen negatívan hat az immunrendszer működésére, ugyanis így nagyobb valószínűséggel adunk támadási felületet a vírusoknak és a baktériumoknak, amelyek először csak fertőzéseket, majd különféle betegségeket generálhatnak az emberi szervezetben. Ha nem alszunk eleget, a szervezet nem tud elegendő fehérjéket, antitesteket termelni, amelyeknek nagy szerepe van a betegségekkel szembeni védekezésben.

A stressz és az aggodalom szintén gyengíthetik az immunválaszt. Az állandó stressz nemcsak nagy károkat okoz a szervezetben, hanem ez kevésbé lesz hatékony az egyes vírusokkal, baktériumokkal és gombákkal szembeni küzdelemben.

A D-vitaminnak kiemelkedő szerepe van a csontok és az immunrendszer egészségének fenntartásában. Napfény hatására termelődik elsősorban a szervezetünkben, így nyáron mindenképpen fel kell töltekeznünk, hogy ősszel erős immunrendszerrel rendelkezzünk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egyes táplálékok is nagy segítséget nyújtanak a szervezetnek a fertőzésekkel szembeni védekezésben. A növényi alapú táplálékok rendkívül gazdagok értékes tápanyagokban, mint például rostok, fehérjék, cink, A-vitamin, E-vitamin, C-vitamin, béta-karotin, amelyeknek szintén kiemelt szerepük van az immunrendszer megerősítésében.

A magas zsírtartalmú étrend felborítja a bélflóra, azaz a jó és a rossz baktériumok egyensúlyát. A jó baktériumok alacsony aránya megakadályozza a megfelelő immunválasz kialakítását, éppen ezért kell az étkezésünkben korlátozni a magas zsírtartalmú táplálékokat. Ezek helyett a növényi alapú fehérjéket és az alacsony zsírtartalmú, azaz sovány állati eredetű fehérjéket kell előnyben részesíteni.

Napfény hatására termelődnek a szervezetünkben az úgynevezett T-sejtek, amelyeknek kulcsszerepe van a fertőzések megakadályozásában. A természetben töltött szabadidő is elősegíti, hogy fittebb és egészségesebb immunrendszerrel rendelkezzünk.

A cigarettában nikotin található, amely szintén csökkenti a szervezet védekezőképességét a vírusokkal és a baktériumokkal szemben. A nikotin és a cigarettában lévő más vegyi anyagok is elnyomják a megfelelő immunválaszokat.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Nem tudom van-e tuományos alapja, de szerintem fontos, hogy télen, hidegben is rendszeresen hosszabb időt töltsünk a szabadban. Megfelelően öltözve, sokat mozogva talán a szokásos vírusokkal is könnyebben megküzdünk.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük