fbpx

A hajhullás és a vegyi hajfestékek esete

Szőkére festik egy hölgy haját egy fodrászszalonban.

A hajhullásnak számos oka lehet, mely okokat mindenkinek egyénileg kell felderítenie. Vannak viszont káros tényezők, melyek egész biztos, hogy senkinek sem tesznek jót, és nagymértékben befolyásolják a haj és a fejbőr állapotát. Egyaránt beszélhetünk külső hatásokról és belső tényezőkről.

Amit el kell hagynunk a hajkorona érdekében

Első számú ellenségünk a cukor. A cukrok a szervezetben lassú rombolást végeznek, gyengítik a szerveket, gyulladásos folyamatokat indítanak el. A bélrendszert is károsítják, ami felszívódási zavarhoz, emésztési problémákhoz vezet. Tehát ami a szervezetben történik a cukrok hatására, az kihatással van bőrünk és hajunk állapotára is. Mivel az úgynevezett barna cukrok is hasonlóképpen viselkednek, mint finomított társaik, így csak egy halvány fokkal nevezhetők egészségesebbnek. Inkább a “kevésbé rossz” megfogalmazás a pontos rájuk nézve. A cukor természetesebb formái – mint a méz, agavé-, rizs- vagy juharszirup, illetve a kókuszvirágcukor – sokkal jobb alternatívák, de mivel a bennük lévő cukor hasonló szerkezetű, mint a répából vagy nádból kivont végtermék, így a szervezetben is hasonlóképp fejtik ki hatásukat. Emiatt fogyasztásuk csak mértékkel javasolt.

Talán azt már nem kell hangsúlyozni, hogy a vitaminban, ásványi anyagban és rostban gazdag táplálkozással,  illetve bőséges folyadékfogyasztással megelőzhető a haj drasztikus ritkulása. Sok esetben pusztán tápanyaghiány áll a tünetek mögött, amit egy kúraszerű pótlással orvosolhatunk. Előfordulhat azonban, hogy a tápanyaghiány bélflóra- és felszívódási problémákkal kapcsolódik, ekkor nem elég pusztán feltölteni a szervezetet, hiszen a bevitt anyagok nem tudnak hasznosulni. Ilyenkor a bélflóra helyreállítása, a lerakódások és méreganyagok eltávolítása szükséges. Rosszabb esetben szervi betegségek, belső gyulladások is lehetnek a hajhullás okozói. Ezek felderítéséhez átfogó vizsgálat szükséges.

Kívülről támadó ellenségek

A külvilággal érinkező szervünk, a bőr igazán hősies feladatot lát el nap mint nap, tekintve, hogy mennyi szennyező anyaggal kénytelen találkozni. Hisz nézzük csak, mi minden rejthet káros összetevőket. Naponta mosunk kezet, fogat, zuhanyozunk, krémeket használunk. Pár naponta hajat mosunk, utána balzsammal próbáljuk a puha és fényes állagot elérni. Tisztán tartjuk a házat: fürdőszobai tisztítószerek tömegével igyekszünk baktériummentessé tenni a helyiségeket. Mosogatunk, bútort, autót ápolunk… és még hosszan lehetne sorolni, hány alkalommal érintkezünk nem éppen hasznos összetevőjű anyagokkal.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Emeljük ki e tömegből a hajfestékeket!

Évtizedekkel ezelőtt a hajfestést a drasztikus vegyi összetevők miatt csak szakemberek végezhették. Azóta valamelyest változtak ugyan az összetevők, mégis a ma forgalomban kapható vegyi hajfestékek a legveszélyesebb “szépítőszerek” közé sorolhatók. Működési elvük, hogy megnyitják a haj szerkezetét, “eltüntetik” az eredeti színt, hogy új pigmentek léphessenek a helyükre. A sötét tónus elérése sokkal károsabb hatású, mint a szőkítés, mert az utóbbi során “csak” a haj szerkezete megy tönkre, a sötét szín eléréséhez használt PPD (parafenilén-diamin) viszont az agyat is képes károsítani, továbbá súlyos idegrendszeri problémákat vagy drasztikus allergiás reakciót válthat ki. Minél sötétebbre fest egy festék, annál több PPD található benne. Ezt a drasztikus vegyi anyagot az Európai Unióban ugyan betiltották már, azonban akadnak gyártók, akik más elnevezéssel belecsempészik a termékeikbe.

A hajfestékek a PPD-n kívül még számos egyéb káros összetevőt tartalmaznak, melyek egymás káros hatását akár erősíthetik is. A bőrön át felszívódva megzavarják az idegrendszer és a hormonrendszer működését, nem ritka, hogy magas vérnyomást okoznak. Tartós használatuk hajhullást, foltos ritkulást okoz. Egyes összetevőknek rákkeltő hatásuk is bizonyított. Természetesen nem mindenkinél egyformák a reakciók – van, akinél csak hosszú évek után gyülemlik fel úgy a szervezetben a sok méreganyag, hogy tüneteket okoz. Az is lehet, hogy kismértékben, de folyamatosan kezd hullani a haj, amelynek okát ráfogjuk a stresszre, kimerültségre stb.

Válasszunk inkább növényi hajfestékeket, mint a henna vagy az indigó. Ezek intenzíven és tartósan színeznek káros mellékhatások nélkül. Keverékükkel csodás árnyalatokat hozhatunk létre. Henna vásárlásakor figyeljünk arra, hogy a termék csak növényi összetevőket tartalmazzon – henna, indigó, cassia, illetve ápolóként amla és bhringarai lehet benne –, máskülönben komoly allergiás reakciót válthat ki a fejbőrön. Ez azért lehet, mert gyakran kevernek a hennához PPD-t a színhatás elérésének gyorsítása érdekében. Ha már vegyi festékkel van színezve a haj, akkor tartsuk be a három hónapos tisztulási időt, ezalatt lenő a festett haj, a fejbőr fellélegzik. Ha nem várjuk ki ezt az időt, akkor ebben az esetben is okozhat allergiás reakciót a tiszta növényi hajfesték.

1 hozzászólás

  1. Pingback: A hajhullás és a vegyi hajfestékek esete | Tiszta Forrás

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük