fbpx

A hormonális rendszer karbantartása egyszerű módszerekkel

Egy rózsaszínű háttér előtt fiatal hölgy fehér párnát szorít magához.

A testünkben nagyon sok és sokféle hormon kering, melyeknek külön-külön, de együttvéve is nélkülözhetetlen hatással vannak a szervezetünk optimális működésére. Az endokrin rendszer nagyon sok mindent szabályoz a szervezetünkben, kihatása van többek között a stressz szintjére, a szexuális funkciókra, a testhőmérsékletre, az anyagcserére, de a hangulatot és az alvást is meghatározza.

Amennyiben nem működik megfelelően a hormonrendszerünk, nagyon sokféle kellemetlen tünettel kell szembenéznünk. Ilyen lehet például a fáradtság, a szorongás, a súlygyarapodás, egyes bőrproblémák vagy akár a nemi vágy csökkenése, a hajhullás, a húgyúti fertőzések és a hólyagfertőzés is.

A hormonális egyensúly tehát nagyon lényeges, ezért törekednünk kell arra, hogy ne szenvedjen zavart. Az egyensúlytalanságot sok minden okozhatja, többek között stressz, különféle fertőzések, túlsúly vagy akár tápanyaghiányos táplálkozás is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A hormonális egyensúly fenntartásáért mi magunk is sokat tehetünk. Amennyiben eddig szerettük az édességeket, a cukros dolgokat, a jövőben csökkentsük a cukorbevitelt. Ha túl sok cukrot fogyasztunk, megemelkedik az inzulinszint, és amennyiben tartósan magas a szintje, más hormonokra is negatívan hathat, például a kortizol vagy az adrenalin szintjére.

A gyulladás is károsan hat a szervezetünkre. Ha tartósan fennáll a gyulladás, hozzájárulhat a kényes hormonális egyensúly felborulásához. A legjobb amit tehetünk, hogy gyulladáscsökkentő étrendet követünk, azaz olyan táplálékokat fogyasztunk, melyek csökkentik a gyulladást a szervezetünkben. Ezek leginkább a zöldségek, a gyümölcsök, a magvak és a diófélék.

Amennyiben hormonális egyensúlytalanság lép fel, annak oka lehet, hogy túl stresszes életet élünk. A stresszhormonok magas szintje ugyanis megemeli a vércukorszintet, de a vérnyomás is megnövekszik, illetve az emésztés sem lesz megfelelő. Amennyiben a stresszhormonok tartósan magas szintet mutatnak, sokféle betegség kialakulhat. Ilyen a szívbetegség, a diabétesz, a depresszió, de az autoimmun betegségek kialakulásáért is felelőssé tehető.

A hormonjainkra az is hatással van, hogy mennyit alszunk és milyen az alvás minősége. Az alvászavar sok hormonra gyakorol negatív hatást, például a kortizolra, de az étvágyat befolyásoló hormonra is, ami az étkezésünkre is befolyással lehet.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük