Emberi agy szerkezetére hasonlító izzó.

Mindannyian megtapasztalhatjuk a mentális zavarokat, amelyek lehetnek ugyan bosszantóak, de nem annyira, hogy megzavarják a mindennapi életünket. A normális öregedés elkerülhetetlenül veszteséget okoz a kognitív funkciókban, vagyis zavar keletkezik a memóriában, csökken a fókuszálási és a problémamegoldó képesség. A legsúlyosabb betegség idősebb korban a demencia, amely jelentősen lerontja az életminőséget.

Az oxidatív stressz és a gyulladás valóban nagy ellenségnek számít a testen belül. Bár az agy idősebb korban valóban veszít a térfogatából és a hatékonyságából, bizonyos tényezők jelentősen felgyorsíthatják ezt a folyamatot. Az agy magas koncentrációjú foszfolipidjei különösen érzékenyek az oxidatív stresszre, ami károsítja a DNS-t és elpusztítja a neuronokat.

Ahogy a szabad gyökök által okozott kár fokozódik, a test egyidejűleg elveszíti bizonyos képességeit, hogy megvédje önmagát. A neurodegeneratív állapotokban, például az Alzheimer-kórban szenvedő betegek hajlamosak alacsonyabb glutationszintre, ami egy természetes antioxidáns, amely általában segít az oxidatív károsodás semlegesítésében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A vér-agy gátat úgy „tervezték”, hogy megakadályozza a gyulladásos anyagok infiltrációját. Viszont az olyan tényezők, mint az elhízás, a dohányzás, a rossz elalvási és táplálkozási szokások veszélyeztetik annak integritását, így az irritáló anyagok bejuthatnak az agyba és stimulálhatják a gyulladásos citokineket. Ezek pedig károsíthatják és elpusztíthatják az idegsejteket.

Az ösztrogén, a tesztoszteron csökkenő szintje szintén befolyásolja az agyat, csökkenti a hangulatot és a kognitív funkciót. Tanulmányok igazolják, hogy a DHEA csökkent szintje a kognitív teljesítmény csökkenéséhez kötődik. A jó hír az, hogy a kiegészítés segítheti a funkciók visszaszerzését.

A magas vérnyomás, a cukorbetegség és az elhízás felgyorsítja a kognitív hanyatlást. A krónikus magas vérnyomás a kisméretű kapillárisokat az egész agyban lebontja, ami szintén funkcióvesztéssel jár.

A rosszul szabályozott vércukor az idegsejtek károsodásához kapcsolódik az agyban, így nem meglepő, hogy a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia az agyi térfogat csökkenésével és a demencia nagyobb gyakoriságával jár együtt.

A túlsúly is befolyásolhatja az agy működését. A testzsír, a teljes agyi térfogat és a megismerés között van összefüggés. Ahogy a testsúly növekszik, az agy térfogata csökken és a kognitív funkciók romlanak. A hasi zsír a romló agyi szerkezethez kötődik.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*