fbpx

A legyengült immunrendszer jelei

Egy fiatal nő az irodában az íróasztalnál ül, miközben ásít.

Az immunrendszer gyengeségéről akkor beszélünk, amikor sokat betegeskedünk. Ilyenkor az immunrendszerünk nem tudja felvenni a harcot a kórokozókkal, a gombákkal, a vírusokkal és a baktériumokkal szemben. Ezek a kórokozók nemcsak fertőzéseket okozhatnak, hanem komoly betegségeket is. Az immunrendszer gyengeségének vannak jelei. Mutatjuk is, hogy melyek ezek.

Az egyik nagy ellenség nem más, mint a stressz. A nagyfokú stressz gyengíti az immunrendszer válaszait, jelentősen csökkenti a limfociáták és a fehérvérsejtek számát. A fehérvérsejteknek nagyon fontos szerepük van, hiszen segítenek harcolni a kórokozókkal szemben, és nagyfokú védelmet jelentenek a fertőzések leküzdésében. Minél alacsonyabb a fehérvérsejtek száma a szervezetben, annál nagyobb az esélye a vírusok sikeres támadásának, ami aztán különféle betegségeket okozhat, például oka lehet a nátha és az influenza kialakulásának.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egy egészséges ember is megfázhat. Szakemberek szerint, ha évente 2 alkalommal megfázunk, azzal még nincs gond, főleg, ha szűk egy hét alatt fel is gyógyulunk a betegségből. Ennyi időre van ugyanis szüksége az immunrendszernek, hogy antitesteket termeljen és leküzdje a kórokozókat. De ha sokszor leszünk náthásak, sokat betegeskedünk, akkor nagy valószínűség szerint le van gyengülve az immunrendszerünk, amelyet megfelelő tápanyagokkal erősíteni szükséges.

Az immunrendszer gyengeségét az is jelzi, ha problémáink vannak a hasunkkal, ha gyakran küzdünk hasmenéssel, székrekedéssel, de a puffadás is jele lehet annak, hogy valami gond van az egészségünkkel. Az immunrendszer közel 70 százaléka található az emésztőrendszerben. Fontos, hogy a bélflóra egyensúlya ne boruljon fel, hiszen a jótékony baktériumok biztosítják a fertőzéssel szembeni védelmet, és ezek az immunrendszert is támogatják. Amennyiben csak kevés jó bélbaktériummal rendelkezünk, teret adunk a vírusok elszaporodásának, a krónikus gyulladásnak és az autoimmun betegségek kialakulásának.

Ha bármilyen seb, gyulladás van a bőrünkön és csak nehezen regenerálódik, az is az immunrendszer gyengeségének jele lehet. A regenerálódási folyamat az immunsejtjeinktől is függ, ha azonban az immunrendszer gyenge, akkor ezek a sebek nehezen gyógyulnak.

A gyakori fertőzések, mint a fül- vagy a tüdőgyulladás is a lehetséges immunhiányt feltételezi a felnőtteknél. Amikor az immunrendszer gyengélkedik és folyamatosan küzd a kórokozókkal, akkor energiahiányt is érezhetünk, hiszen az immunrendszer ilyenkor nem az energiatermelésre koncentrál.

Tippek, hogy megerősítsük az immunrendszerünket: kiegyensúlyozott étkezés, elegendő alvás, gyakori kézmosás, rendszeres testmozgás, egészséges testsúly, a stressz csökkentése és a dohányzás abbahagyása.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük