fbpx

A mérgező és veszélyes piros gyűszűvirág

Piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea) gyönyörű lilás-pinkes virágai.

A piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea) hazánkban védett növénynek számít, és csak igen csekély egyedszámban találkozhatunk vele. Mérgező ugyan, viszont mi magunk is megpróbálkozhatunk a termesztésével, mivel egy nagyon mutatós és szépséges növényről van szó. Mint ahogyan a neve is mutatja a virágai olyanok, mint a gyűszű, de én első látásra kisebb harangokhoz is tudnám hasonlítani. Ezek a kis gyűszűvirágok fürtöt alkotnak és lefelé csüngenek, olyan látványt nyújtva, mintha egyfolytában a talajt pásztáznák. Színe nem éppen piros, hanem inkább lilás-rózsaszínes. Ha alaposabban megvizsgáljuk a növényt, akkor olyan érzésünk támadhat, mintha egy gyönyörű hímzést látnánk. A színes kicsi harangokban fehér rajzolatokat láthatunk, melynek egyes részei mintha pirosra lennének színezve.

Tényleg gyönyörűséges látványt nyújtanak, így akinek nincs kit – gyermek, kutya, cica, egyéb jószág – féltenie a kertjében, tényleg érdemes ezt a növényt kiskertjében elültetnie. Régebben a falusi házak udvarán is sok helyen ültettek ebből a tüneményes virágból, mert rendkívüli módon díszbe öltöztette az egész udvart. Egyes virágszakértők szerint az udvart vagy a kertet természetessé, természetközelivé képes varázsolni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyógynövény az útifűfélék családjába tartozik. A növény felhasznált drogja a levele, amely kardenolid-glikozidokat tartalmaz. Ezek közül is a legjelentősebb a digitoxin, amelyet szívelégtelenség kezelésére alkalmaznak. A gyógynövény ezen kívül fokozza a szívizom tónusát és összehúzódó képességét, javítja a vérkeringést és képes az ödémákat is megszüntetni, amelyek javarészt akkor keletkeznek, ha a szív működése nem kielégítő.

További hatóanyagai a nyálkák, a szaponinok, a flavonoidok és a cseranyagok. A növény sok leírás alapján mérgező, így otthoni alkalmazása nem javasolt. Már csak a növényben található vegyületnek köszönhetően sem, hiszen a szív bármilyen féle betegségének gyógyítása nem otthoni, hanem szakorvosi feladat. Régebben ugyan alkalmazták ezt a gyógynövényt házi gyógymódként, de kellemetlen mellékhatásokkal – szapora szívverés, homályos látás, hányás, szívritmuszavar, látászavar, lelassult pulzus, hallucináció – kellett ezeknek az embereknek számolniuk és sok esetben a gyógynövénnyel történő kísérletezgetés halálhoz vezetett. A gyógynövényből készülnek gyógyászati készítmények, de ezeket csak receptre lehetséges felíratni és általában mindegyiket csak szigorúan orvosi felügyelet mellett lehetséges alkalmazni.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.