Emberi kezek egy asztalra kiborított puzzle-halomból kivesznek egyes darabokat .

Bizonyára mindenki ismeri a puzzle-t. Ez a játék nemcsak szórakoztató, hanem nagyon hasznos is, hiszen jót tesz az agy működésének és javítja a kognitív funkciókat. Ahogy idősödünk, sajnos csökkennek a kognitív funkciók, így érdemes olyan agyfejlesztő tevékenységeket végezni, mint a keresztrejtvényfejtés, a puzzle, a kártyajátékok, vagy éppen az olvasás. Mégis mi történik az agyunkkal, amikor puzzle játékot játszunk, amikor próbáljuk megtalálni és beilleszteni a megfelelő darabokat? A cikkből ez is kiderül.

A puzzle és más agyat serkentő tevékenységek

Minden olyan tevékenység, amely serkenti az agy működését, jó hatással van a memóriára és a kognitív funkciókra is. Ilyenkor az agy különböző részeit stimuláljuk, hiszen olyan területeket ösztönzünk munkára, a megoldások keresésére, a helyes megoldások megtalálására, amelyeket egyébként nem használunk. Így jelentősen fejlődhet nemcsak a memória, hanem a problémamegoldó képesség és a logikus gondolkodás is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az agynak pihenésre is szüksége van

A puzzle és a hasonló logikai gondolkodást is igénylő feladatok nemcsak munkára ösztönzik az agy ritkábban használt területeit, de pihenést is biztosítanak számára, hiszen míg ezeket a területeket használjuk és fejlesztjük, addig más részek pihennek, vagyis nem agyalunk napi gondokon és problémákon, nem idegeskedünk annyit, azaz a játék közben stresszmentesítjük az agyunkat. Ez a szervezetünk egészére is pozitív hatással van.

A logikai gondolkodást igénylő tevékenységek hatása

Minden olyan tevékenység, amely logikus gondolkodást igényel, az agy olyan részeit aktiválja, amelyek segítenek a logikai feladatok megoldásában. Ilyenkor a jobb és bal agyfélteke is aktiválódik. A rejtvények megoldásában pedig a memóriának van kitüntetett szerepe, ez pedig az egész agyat munkára bírja, azaz aktiválja. A rejtvények és a puzzle kiemelkedő szerepet játszik a kognitív hanyatlás csökkenésében, így idősebb embereknek javasolható minden olyan tevékenység, amely kicsit jobban megmozgatja az agy azon részeit, amelyeket csak ritkán használunk.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*