fbpx

A stressz és az autoimmun betegség nem fér meg együtt

Szemüveges, zakós nő ül az asztalnál a billentyűzet előtt fejét fogva, körülötte a levegőben papírok, telefon, vekker, csésze káv

Sok tanulmány szól arról, hogy a stressz mennyire nem tesz jót az egészségnek. A jelenlegi kutatások pedig arra is kitérnek, hogy a stressz oka lehet az autoimmun betegségek kialakulásának, illetve a stressz a már meglevő autoimmun betegségek tüneteit is ronthatja.

A kutatások szerint a tartós és állandó stressz oka lehet az olyan autoimmun betegségek kialakulásának, mint az ízületi gyulladás, a cöliákia és az 1-es típusú cukorbetegség.

A folyamatos stressz sok kárt tesz a lélekben, a fizikai egészségben, illetve nagy szerepe van az immunrendszeri diszfunkció kialakulásában is.

A kutatások szerint általában a nőket fenyegeti jobban az ízületi gyulladás, és a stressz csak tovább fokozza a reumatoid artritisz kialakulásának a kockázatait. A dohányzás is folyamatos stresszt okoz a szervezetben és az ízületi gyulladás kockázatait is jelentősen megnöveli.

Az ízületi gyulladás kialakulása ellen vagy a már meglévő betegség tüneteinek a csökkentésében sok minden segíthet. Ilyen például a rendszeresen végzet meditációs gyakorlatok, a jóga, az akupunktúra, a pszichoterápia, az egészséges étrend, a rendszeres fizikai aktivitás és a masszázsterápia.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A stressz sok más betegség kialakulásában is vezető szerepet játszik. A betegségek skálája színes és változatos, hiszen szerepel rajta a depresszió, a magas vérnyomás, a szédülés, a hányinger, az izomfeszültség, a légszomj, a megnövekedett pulzusszám.

A stressz a gyomor- és bélrendszert sem kíméli, hiszen okozhat hasi fájdalmat, hányingert, gyomorfájdalmat, hasmenést és székrekedést is. Habár az orvosok döntő többsége az IBS-t (irritábilisbél-szindróma) nem tartja betegségnek, vagy legalábbis nem annyira komolynak, azt azért többnyire elismerik, hogy a kialakulásában központi szerepet játszik a szorongás és a stressz is.

A stressz oka lehet a feszültség kialakulásának, de még migrénes fejfájást is képes okozni.

A stressz és a szívbetegség között is szoros kapcsolat van. A stressznek ugyanis kulcsszerepe van mind a vérnyomás, mind a koleszterinszint emelkedésében, amely értékek szorosan kapcsolódnak a szívbetegségek kialakulásához, illetve a stressz okozhat szívrohamot és természetesen halált is.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük