fbpx

A székrekedés ellenségei – rost, víz, omega-3, gyógyteák

Fiatal nő farmerban, fejét lehajtva ül a wc-n, mögötte téglafal.

Az egészséges emésztőrendszernek kulcsszerepe van az egészségünk megőrzésében. A székrekedés nemcsak kellemetlen, hanem sokféle egészségi gondot okozhat. Székrekedésről akkor beszélünk, ha hetente csak háromszor vagy ennél kevesebbszer kell a mosdóba mennünk. Székrekedés akkor fordul elő, ha a vastagbél annyira „kiszárad”, hogy a széklet útját nem segíti semmiféle kenőanyag. Ez megnehezíti a széklet mozgását, így nem csoda, ha nem is érzünk késztetést arra, hogy meglátogassuk a mosdót.

Székrekedés akkor alakul ki, ha nem iszunk elegendő folyadékot, ha nem eszünk rostban gazdag táplálékot, mint például a gyümölcsök és a zöldségek, illetve akkor is kialakulhat, ha túl sok feldolgozott élelmiszert fogyasztunk.

A székrekedés gondja könnyedén és egyszerű módszerekkel orvosolható, akár otthon is fellehető kiegészítőkkel. Mivel a székrekedés összefügg a vastagbél kiszáradásával, így megfelelően hidratáltnak kell maradnunk. A legjobb, ha vizet iszunk, ugyanis a szervezetünknek elsősorban vízre van szüksége.

Kétféle rost létezik, az egyik az oldható rost, a másik az oldhatatlan rost. Mindkettő nagyon fontos a normális bélmozgás fenntartásához. Az oldható rostok a toxinokhoz és a koleszterinhez kötődnek, így azok ki tudnak ürülni a szervezetből. Az oldható rostok játszanak központi szerepet a székrekedés megelőzésében. Az oldhatatlan rostok pedig elősegítik, hogy a széklet minél hamarabb távozzon a vastagbélből.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha székrekedéssel küzdünk, mindenképpen egészítsük ki az étrendünket omega-3 zsírsavvakkal. Ezek mintegy kenőanyagként működnek a belek számára. Az omega-3 zsírsavak egyik legjobb forrása a halolaj, de a lenmagolaj és a kenderolaj is nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat.

A stressz nagy szerepet játszik a székrekedés kialakulásában. Amennyiben nem stresszelünk, úgy nem is lesznek emésztési gondjaink, és még testileg és szellemileg is sokkal jobban fogjuk magunkat érezni.

Akik gyakran szenvednek székrekedéstől, minden étkezés előtt fogyasszanak el egy csésze borsmentateát. Amennyiben a rossz emésztés okozza a székrekedést, úgy a gyömbér is sokat segíthet. A gyömbér megnyugtatja az emésztőrendszert és az emésztést is fokozza. A pitypangtea a májat stimulálja az epetermelésre és még a székrekedés gondját is segíthet megoldani.

  1. Szuhay Péter

    Jön a sütőtok szezon, az szerintem szinte varázsszer ezügyben. Különösen a hagyományos, szürke héjú nagyon jó.

  2. Valóban: a rostok nagyon sokat segítenek, de időt kell adni számukra, hogy kifejthessék a hatásukat. Vásároltam gyomorkímélő, oldható rostot (emellett persze próbáltam az addigiaknál több oldhatatlan rostot is bevinni zöldségek, gyümölcsök formájában). Három hét után kezdett el fokozatosan javulni az emésztésem, most már jelentős a javulás.

    (Egyébként extra szűz olívaolajat is naponta használok, mondjuk a szendvicshez a kenyeret először azzal kenem be. Szerintem ez is segített.)

    A legfontosabb a türelem.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük