Szív kiemelve az emberi testnél.

A csontritkulás egy nagyon komoly betegség. Ilyenkor csökken a csont tömege és a csont sűrűsége, ez pedig törékeny csontokat eredményez. A legújabb kutatások szerint az alacsony csontsűrűség és a szívelégtelenség között összefüggés mutatható ki.

Az alacsony csontsűrűség nem minden

A szívelégtelenség és a csontsűrűség csökkenése közötti összefüggés tehát kimutatható. Azonban más tényezők és rossz szokások, szenvedélyek is közrejátszanak abban, ha valakit szívelégtelenség fenyeget. A betegség kialakulását befolyásolja a nem, az életkor, a vérnyomás, a cukorbetegség, a BMI-index és az életmódbeli szokások is. Ez utóbbi alatt a káros szokásokat kell érteni, mint az inaktív életmód, a dohányzás és a mértéktelen alkoholfogyasztás.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Mi is sokat tehetünk

Ahhoz, hogy sokáig egészségesek maradjunk, vagyis se csontritkulás, se szívelégtelenség ne fenyegessen bennünket, nekünk is tennünk kell valamit az egészségünk védelmében. A betegségeket legkönnyebben az egészséges táplálkozással kerülhetjük el, mégpedig az egészséges, főként növényi alapú étrenddel, az egészséges zsírokkal, a fehérjékkel, a gyümölcsökkel, a zöldségekkel és a teljes kiőrlésű gabonafélékkel. Mindemellett fontos, hogy elkerüljük az emberi egészségre káros vegyi anyagokat és a növényvédő szerekkel kezelt zöldségek és gyümölcsök fogyasztását.

Figyeljünk csontjaink egészségre!

A kor előrehaladtával már egyre jobban elkezdődik a csontbontó folyamatok munkája. Idősebb korban már sokkal nehezebb odafigyelni a csontjaink egészségére, vagyis a csonttömeg nagy része ekkor már kialakul és ilyenkor a leépülés a jellemző. Azonban nem lehetetlen a csontjaink állapotán változtatni. A testmozgás sokat segíthet, hiszen ezáltal a csontokban elindul a csontépülő folyamat, illetve a csontbontó folyamatok lelassulnak. Nagyon fontos, hogy a csontjaink számára biztosítsuk a megfelelő tápanyagokat. Napfény hatására D-vitamin termelődik a szervezetünkben. A kalcium alapú táplálkozással megadjuk a szervezet számára ezt az alapvető ásványi anyagot. Emellett a magnézium és a K-vitamin is nagyon fontos, hiszen ez a 4 tápanyag együttesen segít a csontépítésben.

A menopauza és a csontritkulás

A menopauza szakaszába lépő nők vannak a legnagyobb veszélynek kitéve – már ami a csontritkulást illeti. A menopauzán átesett hölgyeknek évente kellene csontsűrűség-vizsgálatra járni, és amennyiben szükség van rá, az orvos által írt kiegészítőket is fogyasztani szükséges.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*