fbpx

Agyi köd és menopauza. Mit tehetünk ellene?

Egy zöld háttér előtt egy egyetemista lány vastag szemüveget visel, fején agyat mintázó fém sisak.

A menopauza akkor következik be, amikor elmarad a menstruáció, az ovuláció és a női hormonok működése is lecsökken. A szervezet nem termel már annyi ösztrogént, mint korábban, így lecsökken az ösztrogén és a progeszteron szintje. Ezt a változást tünetek is kísérhetik. Míg egyes nőknél fokozottabban jelentkeznek a kellemetlen tünetek, addig mások alig éreznek meg belőlük valamit, és sok nő egyáltalán nem tapasztal semmilyen problémát.

Milyen tünetek jelentkeznek a menopauza szakaszában? Például hőhullámok, éjszakai izzadás, ingerlékenység. De előfordulhatnak az aggyal kapcsolatos tünetek is, mint csökkent koncentráció, álmatlanság, feledékenység, szorongás, sőt akár csökkent libidó, hangulati ingadozások is jelentkezhetnek.

A menopauza egyik leggyakoribb tünete az agyműködéssel van összefüggésben, amit agyi ködnek nevezünk. A nők úgy írják ezt le, mint koncentrálási nehézség vagy feledékenység. Mi okozhat agyi ködöt? Számos tényező szerepet játszhat ennek a tünetnek a kialakulásában, például a hormonok ingadozó szintje. A hormonok ugyanis fontos szerepet játszanak az agy működésében, és minden változásuk hatással van arra hogyan gondolkodunk és érzünk.

Az agyi ködnek oka lehet még a hőhullám is, amely éjszakai izzadással párosulva megzavarhatja az alvást, ami negatív hatással van az agy működésére és a teljesítményére.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az álmatlanság is oka lehet az agyi köd kialakulásának. Az alvás fontos szerepet játszik a jó memória megőrzésében, éppen ezért, ha nem alszunk jól, az negatív hatással van az agy működésére is.

Az agyi köd megszüntetésében segítségünkre lehet a magnézium. Ez az ásványi anyag ugyanis kulcsszerepet játszik a szervezet stressz válaszának szabályozásában, miközben segíti a pihenést és az alvást. Emellett csökkenti az agyi ködöt, javítja a memóriafunkciókat, fokozza a fókuszt és a figyelmet.

A fitoösztrogének, azaz a természetben előforduló növényi vegyületek mellékhatások nélkül utánozzák az ösztrogént. A fitoösztrogéneket tartalmazó gyógynövények fogyasztása hatékony eszköz lehet a test kiegyensúlyozásában, a hormonális egyensúly és az agyműködés helyreállításában.

Az agyi köd felszámolásában a jóga is segíthet, hiszen kiegyensúlyozza az energiaközpontokat, „masszírozza” a belső szerveket és segít a relaxációban is. A napi rendszeres testmozgás is stimuláló hatással van az agy működésére.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük