fbpx

Az alfa-liponsav sikeres harca a krónikus betegségek ellen

Alfa-liponsav mikroszkópikus képe.

Az alfa-liponsavat a szervezet termeli és az energiatermelésben társfaktorként működik, gyakran alkalmazzák krónikus betegségek leküzdésére. Sokan nem is ismerik az alfa-liponsavat, kivételt képeznek ez alól azok az emberek, akik perifériás neuropátiára, inzulinrezisztenciára – prediabéteszre – vagy májfunkciók javítására használják.

Úgy tűnik, hogy az alfa-liponsav megakadályoz bizonyos sejtkárosodást a szervezetben, segít visszaállítani a vitaminszinteket, például az E- és a C-vitamin szintjét. Bizonyíték van arra is, hogy az alfa-liponsav javíthatja a neuronok működését és vezetését cukorbetegségben szenvedő egyénekben.

Az alfa-lipoinsavat arra is lehet használni, hogy lebontsa a szénhidrátokat és energiát termeljen a test többi szerve számára.

Az alfa-liponsav antioxidánsként működik, ami azt jelenti, hogy védelmet nyújt az agynak károsodás és sérülés esetén. Az antioxidánsok hatásosak lehetnek bizonyos májbetegségek esetén is.

A kutatások azt mutatják, hogy az alfa-liponsavat tartalmazó krémek hatásosak lehetnek a korai ráncosodás és a napégés okozta bőrsérülések ellen. Ezek a krémek a bőr rugalmasságát biztosítják és csökkentik a ráncok megjelenését.

Az alfa-liponsav alkalmazása javítja a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél. Vannak azonban ellentmondó bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy nem befolyásolja a vércukorszintet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az alfa-liponsav csökkentheti és meg is szüntetheti a diabéteszes idegfájdalmat, de jó hatással van a szintén cukorbetegségben szenvedőknél a zsibbadásra és az égő fájdalomra. Ahhoz, hogy a tünetek javuljanak, legalább 4-5 hetes kezelésre van szükség.

A kutatások azt mutatják, hogy az alfa-liponsav több hónapon keresztül történő alkalmazása testsúlycsökkentő hatással bír túlsúlyos embereknél.

Egy 2018-as elemzés szerint az alfa-liponsav jelentősen csökkentette a C-reaktív (CRP) szintjét. A CRP egy olyan gyulladásos marker, amely krónikus gyulladást jelezhet. A krónikus gyulladás vezethet cukorbetegséghez és akár rákos megbetegedéshez is.

Bizonyos kutatások szerint az alfa-liponsav olyan erős antioxidáns, amely csökkenti az oxidatív stresszt. Az oxidatív stressz a szívbetegségek egyik fő oka.

Az alfa-liponsav csökkentheti a rossz koleszterin szintjét, ami a szívbetegség másik kockázati tényezője.

Az oxidatív stressz a szívbetegségek kialakulásában játszott szerepe mellett fontos tényező az agy egészségi állapotában és a memóriavesztésben is.

  1. Csiki Györgyné

    Hogyan lehet hozzájutni az alfa-liponsavhoz? Ugyanis a cikk egy sor jó hatásról ír, de egy szó sem esik arról, hogy akinek szüksége lenne rá, és a szervezete már nem termeli ki, hogyan juthat hozzá? Ezt gyógyszer formájában lehet bevinni a szervezetbe? Én is cukorbeteg vagyok, egy sor leírt tünettel, és úgy érzem szükségem lenne rá. De ha nincs? Akkor mit lehet tenni?
    Várom szíves válaszukat. Csiki Györgyné

  2. Györgyné Csiki

    Nagyon jók ezek a leírások, de nem szól arról, hogy hogyan lehet hozzá jutni? Például nekem nagy szükségem lenne az alfa-liponsavra. Hol és hogyan lehet beszerezni?
    VÁROM VÁLASZUKAT. SAJNOS, NEM SZOKTAK EZEKRE A KÉRDÉSEKRE VÁLASZOLNI. ÍGY HIÁBA VALÓK EZEK A LEÍRÁSOK, HA AZ EMBER NEM TUD TENNI SEMMIT.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.