Alfa-liponsav mikroszkópikus képe.

Az alfa-liponsavat a szervezet termeli és az energiatermelésben társfaktorként működik, gyakran alkalmazzák krónikus betegségek leküzdésére. Sokan nem is ismerik az alfa-liponsavat, kivételt képeznek ez alól azok az emberek, akik perifériás neuropátiára, inzulinrezisztenciára – prediabéteszre – vagy májfunkciók javítására használják.

Úgy tűnik, hogy az alfa-liponsav megakadályoz bizonyos sejtkárosodást a szervezetben, segít visszaállítani a vitaminszinteket, például az E- és a C-vitamin szintjét. Bizonyíték van arra is, hogy az alfa-liponsav javíthatja a neuronok működését és vezetését cukorbetegségben szenvedő egyénekben.

Az alfa-lipoinsavat arra is lehet használni, hogy lebontsa a szénhidrátokat és energiát termeljen a test többi szerve számára.

Az alfa-liponsav antioxidánsként működik, ami azt jelenti, hogy védelmet nyújt az agynak károsodás és sérülés esetén. Az antioxidánsok hatásosak lehetnek bizonyos májbetegségek esetén is.

A kutatások azt mutatják, hogy az alfa-liponsavat tartalmazó krémek hatásosak lehetnek a korai ráncosodás és a napégés okozta bőrsérülések ellen. Ezek a krémek a bőr rugalmasságát biztosítják és csökkentik a ráncok megjelenését.

Az alfa-liponsav alkalmazása javítja a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél. Vannak azonban ellentmondó bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy nem befolyásolja a vércukorszintet.

Az alfa-liponsav csökkentheti és meg is szüntetheti a diabéteszes idegfájdalmat, de jó hatással van a szintén cukorbetegségben szenvedőknél a zsibbadásra és az égő fájdalomra. Ahhoz, hogy a tünetek javuljanak, legalább 4-5 hetes kezelésre van szükség.

A kutatások azt mutatják, hogy az alfa-liponsav több hónapon keresztül történő alkalmazása testsúlycsökkentő hatással bír túlsúlyos embereknél.

Egy 2018-as elemzés szerint az alfa-liponsav jelentősen csökkentette a C-reaktív (CRP) szintjét. A CRP egy olyan gyulladásos marker, amely krónikus gyulladást jelezhet. A krónikus gyulladás vezethet cukorbetegséghez és akár rákos megbetegedéshez is.

Bizonyos kutatások szerint az alfa-liponsav olyan erős antioxidáns, amely csökkenti az oxidatív stresszt. Az oxidatív stressz a szívbetegségek egyik fő oka.

Az alfa-liponsav csökkentheti a rossz koleszterin szintjét, ami a szívbetegség másik kockázati tényezője.

Az oxidatív stressz a szívbetegségek kialakulásában játszott szerepe mellett fontos tényező az agy egészségi állapotában és a memóriavesztésben is.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*