Bélrendszer és agy közötti kapcsolat sematikus ábrázolása.

A bélben jelentkező problémák közvetlenül befolyásolhatják a mentális egészségünket, és olyan betegségekhez vezethetnek, mint szorongás vagy depresszió. Kétféle idegrendszerünk van. A központi idegrendszer az egyik, amelynek részei a koponyaagy, a gerincvelő és a környéki perifériás idegrendszer, ami az agyi idegekből, a gerincvelői idegekből és az idegekhez tartozó idegdúcokból tevődik össze. A másik az enterális idegrendszer, amelyet „második agyként” is szoktak említeni.

Sokan úgy vélik, hogy az agyunk szállítja a legtöbb információt. A bél valójában sokkal több információt szállít az agyba, mint az agy a bélrendszer irányába. Bizonyára gyakran megtapasztalta idegesség, izgalom vagy stressz esetén, hogy elsősorban nem a feje, hanem a gyomra, a bélrendszere fáj. A bélben lévő problémák közvetlenül befolyásolhatják a mentális egészséget.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Több kutatás is igazolta például, hogy a probiotikumok, azaz a jó baktériumok segítik normalizálni a szorongásszerű viselkedést nemcsak colitisben szenvedő egerek, hanem emberek esetében is. A probiotikumokról azt is kimutatták, hogy szignifikáns hatást gyakorolnak bizonyos agyi régiókban a GABA-ra. A GABA egy gátló neurotranszmitter, amely jelentős mértékben befolyásol számos fiziológiai és pszichológiai folyamatot. A GABA csökkenti a stressz által kiváltott hormontermelést, amely csökkenteni tudja a szorongásos és a depressziós viselkedést.

Csakúgy, mint ahogy az agyban neuronok vannak, úgy a bélben is vannak idegsejtek, beleértve a neuronokat, amelyek olyan neurotranszmittereket termelnek, mint a szerotonin, ez szintén megtalálható az agyunkban. Valójában a szerotonin legnagyobb koncentrációban nem az agyban, hanem a belekben található meg. A szerotonin kiemelkedő szerepet játszik a hangulatszabályozásban, a depresszió kialakulásában, de még az agresszió kialakulásáért is felelőssé tehető.

Aki depresszióban szenved, gyakran valamilyen antidepresszáns szert kap a kezelőorvosától, ami nem minden esetben hozza el a várt eredményt. Viszont a táplálkozási szokások megváltoztatása és a probiotikumok rendszeres fogyasztása pozitív változásokat hozhat a depresszióban szenvedő beteg számára. Ezért mindenkinek saját magának kell megtapasztalni és megfontolni, hogy első körben probiotikumokat fogyaszt vagy olyan gyógyszert szed, ami nem biztos, hogy jót tesz az egészségének.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*