fbpx

Dohányzás vagy élet

Dohányzásról való leszokást hirdető plakát képe: összetört cigarettadarabokkal és gyufaszálakból kirakott STOP szóval.

Az emberek jelentős hányada dohányzik. Nemcsak hazánkban, hanem világszerte. És manapság már nem a férfiak száma van túlsúlyban, sajnos sok nő is füstölög. A dohányosok nagy része folyton azt hangoztatja, hogy le akar szokni, aztán mégsem teszi meg. Vagy ha le is szokik erről a káros szenvedélyről, akkor hamar újra rágyújt, mert egész egyszerűen nem tud szabadulni ebből a rabságból.

A dohányosok nagy része azért szokik vissza, mert semmilyen eszközzel nem tud leszokni. Kipróbál sok mindent, mégis vagy csak nagyon kevés ideig tudja az adott eszközt használni, vagy valami miatt ismét visszaszokik. Ez lehet a stressz, egy haláleset vagy valamilyen életválság. Sajnos, ezek az emberek ismét a cigarettához nyúlnak, pedig ők is nagyon jól tudják, hogy a halál karjaiban táncolnak, a kérdés csak az, hogy mikor buknak orra.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A dohányosok körében a nikotint helyettesítő eszközök sem hozták meg a várva várt sikert. A cigarettában lévő nikotin megnöveli a dopaminszintet, ami jó érzést kelt. Ezzel szemben a nikotinpótló készítmények csak kevés dopamint szabadítanak fel az emberi szervezetben és ez hiányt okoz az egyénben. Az olyan hormonok, mint a dopamin, a szerotonin és a triptofán létfontosságúak, hiszen boldogsághormonok, amelyek nélkül nem érezzük jól magunkat. Valahogy a dohányos személy is ezért érzi magát boldogtalannak, amikor a szervezete nem kapja meg a megfelelő nikotinadagot, hiszen így kevesebb boldogsághormon szabadul fel a szervezetében.

A dohányzás nagyon sok vitamint és ásványi anyagot von el a szervezetből. Tanulmányok igazolják, hogy minden egyes cigaretta elfüstölésével 20-25 mg C-vitamin vész kárba.

A dohányos emberek vitaminhiánnyal küzdenek, hiszen szervezetükből a dohányzás elvonja a hasznos tápanyagokat. Például a cinket, a B-vitamint, a magnéziumot, az aminosavakat és az omega-3 zsírsavakat. Márpedig ezek a tápanyagok fontosak, hiszen szerepet játszanak a sejtszíntű egészség megőrzésében, illetve biztosítani tudják a test és az agy egészségét. Hozzáértők szerint a dohányos embereknél a szerotoninszintet kellene megemelni valamilyen módon, hogy a nikotinelvonást és a sóvárgást könnyedén le tudják küzdeni.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük