Lupusszal küzdő fiatal lány bőrkiütésekkel az arcán.

A lupusz egy autoimmun betegség. Ennél a betegségnél az immunrendszer a saját szerveit és szöveteit támadja meg, nem ismerve fel azokat. Mint minden autoimmun betegségnél, a lupusznál is gyulladás alakul ki a szervezetben. Létezik olyan betegség, hogy szisztémás lupusz. Ennél a betegségnél nemcsak egy-egy, hanem több szervet is érinthet a betegség, de még a bőrt és az ízületeket is. Sajnos előbb-utóbb felléphet veseprobléma, szívbetegség és légzési nehézség is.

A lupusz egyik árulkodó tünete a folyamatosan fennálló fáradtság, az ízületi fájdalom, a láz, a fényérzékenység, de kiütések is megjelenhetnek a testen.

A hozzáértők pontosan még ma sem tudják, hogy mi okozhatja a lupuszt, illetve az autoimmun betegségeket, annyi azonban bizonyos, hogy a háttérben meghúzódhat a genetika, a hormonális problémák, sőt még környezeti tényezők is okai lehetnek a lupusz kialakulásának.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A lupusz legelső tünetei közé tartozik a fényérzékenység és a bőrkiütések megjelenése. Sőt a napfény a már meglevő tüneteket is súlyosbíthatja, például fokozottabban jelentkezhet az ízületi fájdalom, a fáradtság vagy a gyengeség is.

A lupuszban szenvedő betegek egy ördögi körbe kerülhetnek. D-vitaminra minden embernek szüksége van, ez alól senki sem kivétel. Nyáron napfény hatására termelődik a szervezetünkben ez a vitamin, ezért napfényvitaminnak is szokták nevezni. A lupuszban szenvedő betegek azonban csak keveset tartózkodhatnak napon, hiszen a betegek jelentős hányada napfényérzékenységgel küzd. A lupuszban szenvedő betegek általában szteroidokat kapnak a kezelés részeként, ami viszont csökkenti a szervezet D-vitamin-szintjét. Az alacsony D-vitamin-szint így további szervkárosodást okozhat, ezért a betegségben szenvedőknek D-vitamin-kiegészítésre lehet szükségük, amelyek csökkentik a tüneteket.

Sok tanulmány számolt be arról, hogy a lupusz előidézője az esetek 80%-ában egy erős, érzelmi stressz volt. A stressz ugyanis legyengíti az immunrendszert, így az képtelen védekezni a kórokozókkal szemben. Márpedig ha erős az immunrendszer, akkor autoimmunbetegség sem alakulhat ki, hiszen nem lép fel működési zavar az immunrendszer működésében.

Ehhez a cikkhez 4 hozzászólás

  1. Sári Tiborné

    Sajnos az én esetem, pont ez az SLE – ami 30 éves koromtól rombolta a szerveimet és a bőrömet. –” megmérgezte” az egész életem. –ha tudtam volna, hogy stressztől is lehet, nem maradok itt , hanem változtatok!-a családomnál maradtam, de sok fájdalom és szenvedés volt az egész!–a szteroid amit beszedtem kb 35 évig! –szerencsémre nme okozott cukor betegséget, “csak” megváltoztatta, még a arc mimikám is. –a csontom volt ami “bánta”–mert csípő műtétet is át kellett élnem. – élni akartam, és ez volt ami miatt küzdöttem , megláttam a 2 gyönyörű fiú unokánkat, akik még örömet hoznak számunkra!

  2. A betegség teljesen kigyogyithato egy orvosno szerint. Diéta megváltoztatásával saját magát kigyogyototta a lupuszbol. Teljes plant-based étrendje van. Csodálattal olvasom pácienseinek a bizonyságot. Itt a come:Good by lupus. Csak segíteni akartam, nekem nincsilyen bajom, csak gondoltam érdemes belenezni amit ez a doktornő teljes szívből propagal, és ingyen is oktatja a pacienseit. Smoothies and plant based diet.!Remélem hogy segítő szándékom látják csak, nem vmi más.. Tisztelettel!

  3. Pernyei István

    ALS beteg vagyok. Tudnak segíteni?

  4. Farkas Zoltán

    A lányom ebben a betegségben szenvedett 17 éves kortól. Sajnos 36 éves korában elhunyt. Nem tudták meggyógyítani !!! Nagyon sok kezelést kapott, sokáig tünet mentes volt. Sajnos ismét előjött a betegség és nem tudtak segíteni!

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*