fbpx

Illata, mint a petrezselyemé: nagy földitömjén

Nagy földitömjén (Pimpinella major) rózsaszínű ernyős virágzata.

Az ernyősök családját gazdagító nagy földitömjén (Pimpinella major) egész Európában elterjedt. A gyógynövény a tápanyagokban gazdag legelőkön és réteken éldegél, az ernyősvirágzatúak családjának szerves tagja.

A nagy földitömjén egyéb elnevezései: földi tömjén, hasznos földitömjén, csabaíre és rákfarkfű.

A gyógynövény a következő hatóanyagokat tartalmazza: tannninsav, szaponin, poliacetilén, lakton, kumarin, koffeinsav-típusú tanninok, keserűanyag, keményítő, illóolaj, gyanta, glikozidok, furokumarin, furanokumarin, fehérje, cukor, benzoesav, cserzőanyagok, só és ásványok.

Az évelő növény a nyolcvan centiméteres magasságot is elérheti. Gyökere nagyon erős, retekre hasonlító ízhatással rendelkezik. Ez a gyógynövény nagyon kedveli a szárazabb talajt, éppen ezért utak mentén találkozhatunk vele, de parlagon is gyakran előfordul.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A nagy földitömjénnek csak kisméretű gyökere van, de ez elég vaskos. A gyökérnek olyan alakja van, mint egy karónak, amely tejnedvet tartalmaz és mind az illatában, mind az ízében a petrezselyemre emlékeztet.

A növénynek ernyős virágzata van. Az ernyőket apró virágok alkotják, amelyek rózsaszínben vagy fehérben pompáznak. A virágok a nyári hónapokban, legfőképpen júliusban kezdenek nyílni, és egészen szeptemberig csodálhatjuk azokat.

Gyógyítási célokra a növény gyökérzetét használhatjuk fel, hiszen ebben halmozódnak fel a növény hatóanyagai és az illóolaj is.

A nagy földitömjénből készíthetünk teát, amely elsősorban a légúti hurutos megbetegedéseket gyógyítja. De egyes feljegyzések szerint a húgyhólyag gyulladásos betegségeit is orvosolni tudja.

Torokgyulladásnál és szájüregi gyulladásnál a növényből készült főzettel gargalizálni és öblögetni is lehetséges.

A gyógynövényből készült főzettel nehezen gyógyuló sebeket is borogathatunk.

A gyógynövényt a likőripar is előszeretettel használja. A növény zsenge leveleivel ízesíthetünk leveseket, szószokat és zöldségeket, de ha vajat vagy túrót szeretnék vele megfűszerezni, akkor is jó gyógynövényhez fordulunk, hiszen nemcsak az illata kellemes, de az íze is nagyon finom.

Néhány betegség, amelyre használhatjuk a növényt: bőrkiütés, emésztési problémák, ekcéma, étvágyfokozás, fáradtság, gyomorproblémák, köhögés, megfázás, vizelethajtás, hasmenés és ízületi gyulladás.

  1. Nagyne Papp Erika

    Hol lehet hozzajutni a szaporito anyaghoz.
    Vetni kell? Az egyre szarazabba valo eghajlat miatt jo lenne megismerni olyan taplalo novenyeket, amelyeket sikeresen lehet termeszteni.

    1. Magvetéssel szaporítható, de mivel nem vagyunk kertészek, ennél többet nem tudunk segíteni. 🙂

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük