fbpx

Kertészkedjünk, együnk sok zöldséget, hogy erősebbek legyünk!

Egy idős házaspár a kertjükben kertészkednek, a mosolygó férj és feleség térdelve lila és piros virágot tart a kezében.

A zöldségek rendkívül egészségesek. A legutóbbi kutatások arra mutatnak rá, hogy a zöldségek rendszeres fogyasztása jelentősen megnöveli az izomerőt. Különösen előnyös lehet, ha idősebb korunkban fogyasztunk sok zöldséget, hiszen ennek köszönhetően megnövekednek az izomfunkciók, így egy esetleges elesés alkalmával kisebb eséllyel törnek el a csontjaink. A rendszeres fizikai aktivitás, például a kertészkedés kiváló stresszoldó lehet, emellett hozzájárul az izomzat és az ízületek egészségének megőrzéséhez is.

Hogy milyen zöldségeket fogyasszunk? Leginkább a zöld leveles zöldségekkel kapcsolatban bizonyosodtak be ezek az előnyök. Ebbe a csoportba tartozik például a spenót, a sóska, a káposzta vagy a kelbimbó.

A zöld leveles zöldségek ilyen irányú és rendkívüli hatása abban rejlik, hogy a bennük található nitrátok, nitrogén-oxiddá alakulnak át, ami tágítja az ereket, fokozza a vér áramlását és ezzel az izmok működésére is pozitív hatást gyakorol.

A növényekben gazdag étrend nemcsak az erekre és az izomra, illetve a működésükre hat pozitívan, hanem a szív egészségre és a kognitív képességeinkre is. Ennek az a magyarázata, hogy ezek a zöldségek kiemelkedő magas arányban tartalmaznak tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, nem beszélve a magas antioxidáns-tartalmukról.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egy kutatási eredmény arról számolt be, hogy azok körében, akik rendszeresen fogyasztottak zöld leveles zöldségeket, sokkal jobb izomfunkciót mutattak, elsősorban az alsó végtagjukban. Ennek következményeként jobban bírták a napi sétát és gyaloglást vagy akár a kertészkedést, ami további izomerősödést eredményezett.

Az izomerő az egyik alapja az általános egészségi állapot fenntartásának. Az erős izomzat sok mindenben a segítségünkre lehet, idősebb embereknél még az ágyból való felkelést is megkönnyíti, nem beszélve a mindennapi tevékenységek elvégzéséről.

Az izomerő nagyban meghatározza az ízületek és a csontok egészségét is, hiszen ezzel megelőzhetjük a fájdalmakat és az esetleges sérüléseket.

A zöld leveles zöldségekben lévő nitrátok segítenek a magas vérnyomás csökkentésében és ezzel a szív- és érrendszeri betegségek kivédésében is.

A legkiemelkedőbb egészségügyi hatása a salátának, a spenótnak, a kelbimbónak és a céklának van. Nitrátban gazdag leveles zöldség még az édeskömény, a retek, a petrezselyem és a káposzta.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.