fbpx

Lehet növelni a vér oxigénszintjét?

Egy nő kezei az asztalon, az egyik ujján pulzoximéter.

Mindenki hallotta már azt a kifejezést, hogy véroxigénszint. Ez nem más, mint a vér oxigénnel való telítettsége. A logika szerint is minél magasabb ez az érték, annál több oxigén kering a vérünkben és annál egészségesebbek vagyunk, hiszen ennek hatására több oxigén jut a sejtekhez, a szövetekhez és a szervekhez, vagyis ez biztosítja azok egészségét.

Annál egészségesebbek vagyunk, minél jobban közelít a vér oxigénszintjének az értéke a százhoz, de mindenképpen 95 fölötti értéket kell ahhoz kapjunk, hogy elmondhassuk, hogy elegendő oxigén kering a szervezetünkben.

Léteznek olyan krónikus légzőszervi betegségek, mint például az asztma vagy a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), amelyek esetében elmondható, hogy jóval alacsonyabb szokott lenni ez az oxigéntelítettségi szint, de ez nem ad aggodalomra okot. Vagyis igen, mivel esetükben lehet, hogy ez az érték csak 88 vagy 90%, viszont a légzőfunkciók alacsonyabb kapacitása miatt nem is számíthatunk magasabb értékekre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Viszont ha valaki egészséges és az értékei korábban jók voltak, majd ez hirtelen csökkenni kezd, akkor gyanakodhatunk valamilyen légúti vagy légzéssel összefüggő betegségre, például tüdőgyulladásra. Ilyenkor haladéktalanul mentőt kell hívni vagy kórházba kell vinni a beteget, hogy kiderüljön, mi is okozza az értékcsökkenést, és mihamarabb elkezdődhessen a kezelés is.

A kórházakban is nagyon fontos értéknek számít a vér oxigéntelítettsége, mert az orvosok sok mindenre tudnak ennek fényében következtetni. Sokféle betegség esetén ugyanis jelentősen csökken ez az érték. Az orvosok a többi vizsgálati eredményből és a vér oxigénszintjének értékéből tudni fogják, hogy milyen betegségben szenved a beteg és milyen kezelés szükséges. Ilyen betegség lehet többek között a már említett tüdőgyulladás, a COPD, a tüdőtágulás, az asztma, a szívelégtelenség, egyéb szívbetegségek.

A vér oxigénszintjét mi magunk a saját otthonunkban is monitorozhatjuk, mégpedig egy pulzoximéter nevű kis szerkezet segítségével. A készülék vérminta nélkül mér, mindössze annyi a dolgunk, hogy az ujjunk hegyére helyezzük és megnyomjuk a megfelelő gombot.

A vér oxigénszintjét sok mindennel növelhetjük, például lassú és mély lélegzetvétellel, a dohányzás abbahagyásával, a szabad, friss levegőn történő tartózkodással.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük