Egy hölgy két kapszulát fog a tenyerébe.

A hölgyek egészségének megőrzéséhez szükségük van különféle vitaminokra, ásványi anyagokra és zsírsavakra. Az antioxidáns vitaminok közül szervezetük számára fontosak az A-, C- és E-vitaminok. Ezek a zsírban oldódó antioxidánsok eredményesen veszik fel a harcot a káros hatású szabad gyökökkel szemben. Amennyiben a szabad gyökök elszaporodnak a szervezetben, úgy korai öregedéssel, rákos megbetegedésekkel, szív- és érrendszeri, illetve más komoly betegségekkel kell szembenézniük a hölgyeknek. A C-vitamin nemcsak a megfázás, a fertőzések és más betegségek elleni védelmet segíti elő, hanem a bőrt és a szem egészségét is megvédi az UV-sugárzástól és a környezetszennyezéstől. Az A- és E-vitaminok is erőteljesen dolgoznak azon, hogy megelőzzék a sejtmutációkat és az ezekből következő súlyos betegségeket. Ennek a két vitaminnak a hiánya okozhat például idősebb korban makuladegenerációt vagy éppen szürkehályogot.

A D-vitamint olyan táplálékokból tudjuk beszerezni, mint például a tojás, egyes tejtermékek vagy gombák, de a napfény is elősegíti a szervezetünkben a D-vitamin termelődését. Ez a vitamin fontos a csontrendszer egészségéhez, az agyi funkciókhoz, a hangulatingadozások megelőzéséhez és a hormonális egyensúly fenntartásához.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A K-vitaminnak fontos szerepe van az erős csontok építésében és fenntartásában, a véralvadásban és a szívbetegségek megelőzésében. A szervezetben lecsökken a K-vitamin szintje, ha valaki hosszabb időn keresztül antibiotikumot szed, bélrendszeri problémákkal küzd – mint például IBS vagy gyulladásos bélbetegség – vagy koleszterincsökkentő gyógyszereket szed. A K-vitaminnak két fő típusa van. A K1-vitamin megtalálható a zöld leveles zöldségekben, K2-vitamin pedig a tejtermékekben van jelen.

A B-vitaminok is nagyon fontosak a nők számára, hiszen megtámogatják az anyagcsere-folyamatokat, növelik a kognitív funkciókat és megakadályozzák a fáradtság kialakulását. A B-vitaminok segítenek a sejtszintű folyamatokban, például a növekedésben vagy az energiafelhasználásában. Folsavra az állapotos hölgyeknek van nagy szüksége, ugyanis megakadályozza a születési rendellenességek kialakulását. B-vitaminban gazdag táplálékok: tojás, hal, hús, tej, joghurt. Milyen táplálékokban van folsav? A spenótban, a leveles zöldségekben, a spárgában, a citrusfélékben, a babban vagy a dinnyében.

Tanulmányok igazolják, hogy a hölgyek tápanyagfelvétele nagyban függ attól, hogy milyen a gazdasági helyzetük, a társadalmi és a kulturális környezetük és a személyes szokásaik. Riasztó adat, hogy az alultáplált hölgyeknél és gyermekeiknél nagyobb valószínűség szerint alakul ki vitamin- vagy ásványianyag-hiány, sokkal nagyobb az esély a kognitív károsodások, a fejlődési rendellenességek kialakulására. De ezek a személyek kevésbé tudnak ellenállni a fertőzéseknek és nagyobb a kockázata a különféle betegségek kialakulásának is. Viszont nem csak az alacsony társadalmi-gazdasági státusz és a szegénység okolható, ha valaki vitamin- és ásványianyag-hiányoságokkal küzd. Ennek oka lehet, ha az adott személy folyamatosan diétázik, vegetáriánus vagy vegán, ha kisebb a súlya az átlagosnál és csak kevés kalóriát vesz magához, ha reproduktív korban van – ez az egyik legnagyobb probléma a 65 éven felüli hölgyeknél is.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*