fbpx

Már Egyiptomban is ismerték: fogpiszkálófű

A fogpiszkálófű (Ammi visnaga) onnan kapta a nevét, hogy hazájában valóban fogat tisztítanak ezzel a gyógynövénnyel.

Ez az érdekes nevű gyógynövény a Földközi-tenger partvidékén és Ázsia délnyugati részén őshonos, nagyon kedveli a nedves helyeket. A fogpiszkálófű (Ammi visnaga) onnan kapta a nevét, hogy hazájában valóban fogat tisztítanak ezzel a gyógynövénnyel, pontosabban ernyővirágzatának sugaraival, amelyek az érés során megkeményednek. A fogpiszkálófűnek szélesen elterülő ernyővirágzata van, amely terméskor összeborul, és úgy néz ki, mint egy összecsukott esernyő. A virágok áprilistól egészen augusztusig nyílnak.

Népiesen nagyon sokféleképpen nevezik: spanyolrépa, kella, khella, bisány, püspökgyom, besnika és ammi. A zellerfélék családjába tartozó növényfajról már a régi egyiptomi írásos emlékek is említést tesznek. Iránban és Törökországban még ma is egy népszerű növényről van szó. Ezen a két helyen is többnyire fogvájóként használják. A világon sok helyen termesztik, például Portugáliában, Franciaországban, Olaszországban, Mexikóban, Argentínában, Chilében, Egyiptomban, Indiában és Tunéziában.

A növény akár az egyméteres magasságot is elérheti. A virágai vadon teremve fehér színűek, de kiskertekben ültetve díszvirágként lila színben is előfordul. Ennek a nagyra növő növénynek a virágai sem kicsik, akár a 15 centiméteres nagyságot is elérhetik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A növény önmagát szaporítja, hiszen ősszel elhullajtja a magvait, amelyek a következő év tavaszán újra kihajtanak, hogy aztán egész nyáron gyönyörű fehér vagy lila színben pompázzanak.

Hatóanyagai közül kiemelkednek a glikozidok, a flavonoidok, a rutin, a sztearinsav és a cserzőanyagok, de megtalálható benne a fahéjsav, a tejsav, a zsír és a linalool is.

A régebbi korokban szívbetegségek esetén alkalmazták ezt a gyógynövényt, de ma már nem használják, mert egyes kutatások arra mutattak rá, hogy a gyógynövény hatóanyagai – kellin és visznadin – nincs jó hatással az emberi szervezetre.

A gyógynövény serkeni a vérkeringést, lazító hatást gyakorol a méh izomzatára és az alhasi fájdalmakat is enyhíti. Jó közérzetet is biztosít. Ezt talán annak köszönheti, hogy a hormonháztartásra kiegyensúlyozó hatással van.

Az ókorban már felfedezték a gyógynövény görcsoldó hatását, így görcsös fájdalmakat csillapították a segítségével.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük