fbpx

Mégsem olyan egészséges a tej?

Műanyag flakonból tejet töltenek egy üvegpohárba.

Régebben a tej egy népszerű ital volt a hirdetésekben és a reklámokban, azonban a mai kutatások mindinkább azt támasztják alá, hogy a tej mégsem olyan egészséges, mint ahogyan az néhány évtizede sokan hitték.

Jó tudni, hogy az öt évnél kisebb gyerekek körében a tehéntej-allergia a leggyakoribb élelmiszer-allergia. Azonban a szülők, a felnőttek körében még mindig az az elképzelés él, hogy a tej igenis egészséges és szükséges a csontok számára, hogy azok megfelelően fejlődjenek és egészségesek maradjanak.

Nem csak a gyerekek körében ütötte fel a fejét a tejallergia, nagyon sok felnőtt is szenved laktózintoleranciában. A laktózintoleranciát tejcukor-érzékenységnek is nevezik. Ez egy olyan tünetegyüttes, amely laktóztartalmú élelmiszerek, ételek fogyasztása után jelentkezik. A tejcukor-érzékenység oka a hiányos vagy elégtelen laktózbontó enzim, vagy más néven laktáz termelése.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amennyiben nem termel laktózt a szervezet, úgy a tejcukor emésztetlenül halad át a vékonybélen és onnan a vastagbélbe, ahol a baktériumok kezdik elbontani. Ez viszont puffadást, felfúvódást, hasi görcsöket és hasmenést okoz. Azonban fontos megjegyezni, hogy a laktózérzékenység nem azonos a tej-, és a tejfehérje-allergiával.

Ha valakinek a szervezete nem tolerálja a tejet és a tejből készült élelmiszereket, úgy az intolerancia tünetei jelentkezhetnek nála. Ez okozhat gyomor- és bélrendszeri panaszokat, a fent említett gázképződést, hasmenést, hasi fájdalmat és hasi görcsöket.

A kutatások azt is kimutatták, hogy a rendszeres tejfogyasztás növeli az inzulinszerű növekedési faktor, vagyis az IGF-1 nevű hormon termelését, amelyről bebizonyosodott, hogy felelőssé tehető a rákos megbetegedések kialakulásáért. Tény, hogy a tejtermékek fokozott bevitele 50 százalékkal korrelál a prosztatarák megnövekedett kockázatával.

A tejet sokan azért fogyasztják, mert kalciumot tartalmaz és egy megfelelő csonterősítőnek gondolják. Nos, a kutatások azt is bebizonyították, hogy a rendszeres tejfogyasztás sem csökkenti a csonttörések kockázatát.

A tejtermékek ezen kívül megzavarhatják a bélben lévő egészséges baktériumokat, amely jelenség károsítja a tápanyagok felszívódásának képességét és akadályozza az immunrendszer megfelelő működését.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük