fbpx

Milyen tünetei vannak a női szívrohamnak?

Idős hölgynek valószínűleg szívrohama van, elesik, kezét a mellkaásra szorítja, férje kiált utána.

A szívinfarktus nem azonos tünetekkel jár férfiak és nők esetében, így érdemes megjegyezni, hogy egyes tünetek – még ha nem is erre a betegségre utalnak – jelezhetik a szívroham kialakulását. Nagyon fontos, hogy ezeket a tüneteket komolyan vegyék az érintettek és a családtagok, mert szívroham esetén minden perc nagyon fontos.

Férfiaknál sokkal erőteljesebben jelentkezik a mellkasban érezhető szorító jellegű fájdalom, mint a nőknél.

A nőknél is jelentkezhet mellkasi fájdalom vagy szorító érzés, de nem olyan intenzíven, mint a férfiaknál. Nem mindig a bal oldalon lép fel. Sok esetben a nők érezhetnek teltségérzetet is, amelyet esetleg gyomorrontásnak vélhetnek.

A kellemetlen érzet más testrészekbe is kisugározhat. Megjelenhet az állkapocsban, a nyakban, a háton és a karok területén. Kialakulhat hirtelen, de lassan és fokozatosan is; olyan erős lehet, hogy az illetőt akár még mély álmából is felverheti.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A női szívroham gyomorfájással is társulhat. Persze ennek számtalan más oka is lehet, nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, de ha a szívrohamra jellemző egyéb tünetekkel is jár, illetve nem akar elmúlni, feltétlenül hívja a mentőt.

Tipikus kísérőtünet még a légszomj, a szédülés és a hányinger. A légszomj olyan intenzíven jelentkezhet, mintha az illető kemény edzésen vett volna részt. Ez az érzés nyugalomban is előjöhet, még akkor is, ha az alany nem erőltette meg magát.

Nőknél megjelenhet a hideg, nyirkos verejtékezés. Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk erre, mert a sport utáni verejték meleg, viszont az infarktus során jelentkező izzadás hideg, ami akkor válhat gyanússá, ha semmilyen intenzív munkát, sportot nem végzett.

Végül, de nem utolsósorban az állandó fáradtságérzés is utalhat szívrohamra nők esetében. Ez nem a mindennapi hajtással összefüggő fáradtságot jelenti, hanem amelyik akkor jelentkezik, amikor semmi különöset nem csinált az ember, és még a zuhanyozás is nehezére esik.

A szívrohamot nem lehet elbagatellizálni. Inkább hívjon mentőt, nyugtassa meg magát, nehogy aztán késő legyen.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.