fbpx

Milyen nyári betegségek vannak? Hogyan előzzük meg őket?

Egy asztalon nyári gyümölcsök, eper, citrom, lime, mellettük üvegkancsóban és üvegpoharakban gyümölcsökből készült limonádé.

Nyáron is lehetünk betegek, éppen ezért jól tesszük, ha óvatosak vagyunk és odafigyelünk az egészségünkre és betartunk néhány biztonsági szabály, amelyekkel elkerülhetővé válik például a dehidratáció és a kiszáradás. De nemcsak ezek, hanem más egészségügyi problémák is fenyegethetnek bennünket, cikkünkben ezekre hívjuk fel a figyelmet.

A testünk nagy része vízből áll, éppen ezért nagyon fontos, hogy pótoljuk azt a folyadékmennyiséget, amelyet nyáron a nagy hőségben kiizzadunk magunkból. Amikor izzadunk, akkor a testünk szomjazik. Sok esetben a szomjúságot összekeverjük az éhséggel, pedig csak folyadékra, egy nagy pohár vízre lenne szüksége a szervezetünknek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Jellemzően a melegben sok idős ember elfelejt inni vagy nem iszik elegendő folyadékot. Sokan kerülnek kórházba kiszáradás miatt, pedig ennek az állapotnak vannak megelőző jelei. Érdemes felfigyelni, ha valaki állandóan szomjas vagy ha a vizelet sötét sárga színűvé és kellemetlen szagúvá válik.

A kiszáradás jele az is, ha valaki zavartnak érzi magát vagy ha hasogatóan fáj a feje. Ezek elkerülése érdekében csak annyi a teendő, hogy rendszeres időközönként, például fél-egy óránként megiszunk egy pohár vizet. A szervezet vízigényét magas víztartalmú gyümölcsökkel és zöldségekkel is kielégíthetjük, például ilyen a görögdinnye vagy az uborka.

Nyáron könnyen napszúrást kaphatunk, ha nem vigyázunk. Éppen ezért ha kimegyünk a napra, megfelelően öltözködjünk fel, érdemes hosszú lenge ruhát, sőt akár még kalapot is felvennünk. A napszúrásnak különböző jelei, tünetei vannak, például fejfájás, szédülés, emelkedett pulzusszám, rohamok és izomgörcsök. Az elkerülés érdekében jól tesszük, ha reggel tíz óra és délután négy óra között nem tartózkodunk a szabadban.

Nyáron fokozottabban oda kell figyelnünk az ételekre és a tárolásukra, hiszen ételmérgezést is szenvedhetünk, a leggyakoribb talán a szalmonella-fertőzés. Tipikus kísérőtünet lehet például a gyomorgörcs, a hányinger, a hányás, a hasmenés, illetve a láz. Az ételmérgezés elkerülése érdekében körültekintően kezelje az ételeket, különösen a zöldségeket, a tojást és a húsokat. Főzze, illetve süsse magas hőmérsékleten az alapanyagokat, a főtt ételeket pedig mindig hűtse le hideg vízben és azt követően tegye be a hűtőbe.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.