fbpx

Módszerek a csontjaink megerősítésére

Férfi hegyi túrán kutyával, körül néznek a hegyekre és a tóra.

A csontjaink állapotáról nemigen kapunk képet, így annyira nem is törődünk az egészségével. Kivéve azok a személyek, akiknek már vannak panaszaik, és a csontegészség javulása érdekében vitaminokat, étrend-kiegészítőket fogyasztanak. Ahhoz, hogy a csontjaik erősek és egészségesek legyenek, már életünk első két évtizedében sokat kell tenni, hiszen ekkor még túlsúlyban vannak a csontépítő folyamatok, később már a csontbontó folyamatok kerülnek előtérbe. Ennek ellenére sokat tehetünk annak érdekében, hogy lelassuljanak, mutatjuk is, melyek ezek.

Az egyik legfontosabb dolog, amit a csontjaink egészségéért megtehetünk, az a rendszeres zöldségfogyasztás, mivel ezek a táplálékok tartalmazzák azokat az alapvető tápanyagokat, vitaminokat és az ásványi anyagokat, amelyekre a csontjainknak szüksége van. A legtöbb zöldség tartalmaz C-vitamint, amely segíthet megvédeni a csontjainkat a károsodástól. A sárga és zöld színű zöldségek támogatják a csontok mineralizációját, amely a felnőtteknél segít fenntartani a csontok erejét és tömegét.

A zöldségek rendszeres fogyasztása megakadályozhatja az osteopenia, azaz az alacsony csonttömeg és csontritkulás kialakulását, így megelőzhetjük, hogy törékennyé váljanak a csontjaink. Zöldségek, amelyek jót tesznek a csontegészségnek: petrezselyem, kelkáposzta, paradicsom, pitypang, zöld leveles zöldségek, cékla, kelkáposzta, articsóka, édesburgonya.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A rendszeres testedzés, mint például a gyaloglás, a túrázás, a kocogás, a teniszezés, a tánc, a lépcsőzés mind növeli a csontok ásványianyag-sűrűségét és szilárdságát, erejét, miközben csökkentik a gyulladást.

A fehérjefogyasztás is hatással van a csontokra. A túl kevés fehérjebevitel csökkenti a kalcium felszívódását, ám ha túl sokat fogyasztunk ebből a táplálékból, az kalciumot von el a csontokból, hogy ellensúlyozza a vér „savasságát”. A rendszeres fehérjebevitel csökkenti a csonttörések kialakulásának a kockázatát. Kutatások igazolják, hogy a fehérjék hatására megnövekszik a csontsűrűség, így elmondhatjuk, hogy a fehérjében gazdag ételek, mintegy csonterősítő táplálékként működnek.

A legfontosabb ásványi anyag a kalcium, amelyre a csontjainknak szüksége van. Természetesen emellett más tápanyagok is nélkülözhetetlenek, leginkább a K2-vitamin, magnézium és D-vitamin. Ez utóbbi elősegíti a kalcium felszívódását, a K2-vitamin pedig segíti a csontokba való beépülését.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük