fbpx

Módszerek a fogak otthoni fehérítésére

Női száj széles mosollyal, fogai részben sárgás, részben fehér színűek.

A természet patikája nagyon hasznos lehet akkor is, ha a fogainkat szeretnénk kicsit fehérebbé varázsolni. Manapság már nagyon sokféle fogfehérítő terméket vásárolhatunk. Jó tudni azonban, hogy olyan anyagokat is tartalmazhatnak, melyek hosszú távon károsíthatják az ínyt és a fogzománcot. De miért is használnánk vegyi anyagokkal teli fogfehérítőt, amikor természetes alternatívákat is találhatunk?

Fogfehérítő alternatívák

A fogfehérítésben segítségünkre lehet az aktív szén, amely nemcsak a szájüreget fertőtleníti, hanem hatékonyan tisztítja meg a fogakat a lepedéktől is. Lehet, hogy nem gondolnánk, de néhány gyümölcs – mint például citrom vagy narancs – héjának a belső részével történő gyengéd bedörzsölés is hatásos lehet. Ha ezt a módszert választjuk, fontos, hogy biogyümölcsöt vásároljunk, mert a citrusok külső héját gyakran permetezik le gombaölő szerekkel.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Miben segíthet az olajos öblögetés?

Sokan végeznek olajos öblögetést akár olívaolajjal, akár kókuszolajjal. Mégis mire jó ez a módszer és hogyan segíthet a fogfehérítésben? Ezek az olajok csökkenthetik a szájban tanyázó baktériumok számát, emellett megakadályozhatják a fogakon a plakkok kialakulását, továbbá hozzájárulhatnak az ínygyulladás megelőzésében is.

Az olajos öblögetés tehát tisztítja a fogakat és egyben segít eltávolítani róluk a különböző elszíneződéseket, így világosabbnak, fehérebbnek tűnnek, mint amilyenek korábban voltak. Hogyan végezze az olajos öblögetést? Nincs is más dolga, mint egy teáskanálnyi olajat a szájába tenni és azzal öblögetni. Lenyelni azonban szigorúan tilos, hiszen az olajba kerül minden szájüregben jelenlevő baktérium, így azt az öblögetést követően ki kell köpni.

A szódabikarbóna még fogfehérítésre is jó

A szódabikarbóna alapvetően rendelkezik fogfehérítő hatással, emellett csökkenti a szájban kialakuló baktériumok mennyiségét, és még a lepedékképződést is megakadályozhatja. Azonban csakis a nagyon finom szemcséjű, étkezési szódabikarbónát használhatjuk erre a célra. Szórjon egy kevés szódabikarbónát a fogkefére és óvatosan mosson fogat. Ne dörzsölje a fogait, mert ezzel kárt tehet a fogzománcban. Az is jó megoldás, ha a fogkefére tesz egy kevés fogkrémet, majd erre szór szódabikarbónát, és így most fogat. Hetente csupán egy alkalommal végezze el ezt a speciális kúrát, nehogy kár érje a fogzománcot.

Az eper és a szódabikarbóna keveréke is hatásos lehet. Törjön össze egy epret villával, adjon hozzá szódabikarbónát, és óvatosan végezze el a fogfehérítést ezzel az eleggyel. Amennyiben az eperben nagyobb magvak vannak, úgy ezt a módszert ne alkalmazza.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük