Köménymag fehérkanálban.

A római kömény (Cuminum cyminum) onnan kapta a nevét, hogy már az ókori Rómában is ismerték és használták ezt a kellemes illatú fűszer- és gyógynövényt. Felhasználásával emésztési zavarokat orvosoltak, de köhögést és fogfájást is csillapítottak vele. Igaz, akkor még borsos köménynek nevezték el, majd csak később kapta meg a gyógynövény a római kömény elnevezést. A középkori kuruzslók főként a nők „gyógyítására” vetették be ezt a növényt. Legfőképpen azoknál a nőknél, asszonyoknál alkalmazták, akik menstruációs gondokkal küzdöttek, vagy azért keresték fel a füves embert, hogy megszabaduljanak nem kívánt terhességüktől.

A gyógynövény levelei keskenyen szárnyaltak, ernyős virágzata fehér vagy halvány rózsaszín, a termése pedig hosszúkás és bordázott. Küllemében a köménymagra emlékeztet, de az íze egészen más. A római köménynek ugyanis kissé földes-füstös aromája van, illetve kicsit csípősebb ízvilággal is rendelkezik.

A római kömény őshazája Afrikában és Ázsiában van, de ma már világszerte – elsősorban Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban – termesztik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyógynövénynek szélhajtó és bélgörcsoldó hatása van. Mivel gombaölő hatással is rendelkezik, így bátran be lehet vetni Candida albicans gombafertőzés esetén.

A gyógynövényt felhasználhatjuk belsőleg. Elsősorban emésztési nehézségek, puffadás és bélfertőzés esetén javasolt a fogyasztása. Kismamáknak is javasolható, mégpedig a szoptatás közbeni tejcsatorna-elzáródás kezelésére alkalmazható. A gyógyszeripar is felhasználja a római köményt ízületi gyulladás elleni készítmények alkotóelemeként.

A kömény illóolajában van egy kuminaldehid nevezetű kis molekula, amely meggátolja az alfa-szinuklein nevű fehérje csomósodását az idegszöveti sejtekben. Ezek a csomósodások olyan súlyos neurodegeneratív betegségek közös jellemzői, mint a Parkinson-kór vagy a multiszisztémás atrófia, más néven MSA.

A gyógynövény illóolaja étvágyfokozó, emésztést serkentő hatású. Enyhíti a görcsös köhögést, pszichés szinten pedig oldja a szorongást, azonban az érzékeny bőrt irritálhatja. A római kömény illóolaja fényérzékenyítő hatásokkal rendelkezik, ezért használatát követően tilos a napon tartózkodni, illetve a szoláriumozást is kerülni szükséges.

A római kömény egy kellemes illatú fűszernövény is, amelyet nagyon jól felhasználhatunk sütés és főzés során.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*