Szójabab és a blőle készült szójatermékek: tej, szósz, sajt, granulátum.

A hipotireózis pajzsmirigy-alulműködést jelent. Ez esetben a pajzsmirigy túl kevés pajzsmirigy hormont képes csak termelni. A pajzsmirigy hormon hiánya lassítja az anyagcsere-folyamatokat és az agyi teljesítőképesség is nagyban csökkenhet.

A pajzsmirigy két alapvető hormont termel. Az egyik a tiroxin (T4), a másik a trijód-tironin (T3). Mivel a pajzsmirigy hormonnak az ember szinte minden anyagcsere-folyamatára befolyásoló hatása van, így a pajzsmirigy akár túl-, akár alulműködik, számos panaszt és betegséget okozhat.

Az esetek nagy részében a pajzsmirigy-alulműködést jódhiány okozza, de a pajzsmirigy normális működését egyes hormontartalmú gyógyszerek is megzavarhatják. A pajzsmirigybetegséget azonban nagyon gyakran autoimmun folyamat váltja ki. Ilyenkor az ember immunrendszere a saját sejtjei, szövetei ellen indít támadást.

Pajzsmirigy-alulműködés akkor is kialakulhat, ha a pajzsmirigy krónikusan gyulladt állapotban van. Néhány tünet, melyet az alulműködő pajzsmirigy okozhat: romlik a teljesítő- és a koncentráló képesség, fáradékonyság, hidegre való érzékenység, székrekedés jelentkezik. Súlyosabb esetben akár mély depresszió is kialakulhat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Léteznek olyan táplálékok, amelyek súlyosbíthatják a betegség tüneteit. Ilyenek például a keresztesvirágú zöldségek, hiszen ezek a zöldségek gátolják a pajzsmirigy-aktivitást érintő jód felszívódását a szervezetben.

A szójatermékek pedig megzavarhatják a pajzsmirigy hormonok termelését. Ez a szójára és a szójaalapú termékekre vonatkozik, mint például a szójatej.

Az olyan italok és élelmiszerek, amelyek koffeint tartalmaznak, szintén meggátolhatják a jód felszívódását a szervezetben.

A pajzsmirigy-alulműködés egyik gyakori tünete a súlygyarapodás. Éppen ezért aki ebben a betegségben szenved, jól teszi, ha kiiktatja az étrendjéből a cukros ételeket és italokat, vagy legalábbis csak mértékkel fogyasztja azokat. Ezek az élelmiszerek nemcsak súlytöbbletet okoznak, hanem az anyagcsere-folyamatokra is negatívan hatnak.

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei csak rosszabbodhatnak a gluténalapú termékektől, így érdemes gluténmentes étkezésre áttérni.

A pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő betegeknek oda kell figyelniük a nátriumbevitelre is, hiszen ez megemeli a vérnyomást, ami amúgy is magasabb lehet.

A betegség tüneteit súlyosbíthatják a feldolgozott élelmiszerek, így jobb, ha azoktól is próbálja távol tartani magát.

Ehhez a cikkhez 2 hozzászólás

  1. Medveczkyné Mária

    A pajzsmirigy alulműködése cikkben ajánlják a gluténmentes étkezésre való áttérést, de nem adnak listát hozzá, hogy melyek azok?
    A nagyvárosban élők nem igen tudják elkerülni a feldolgozott élelmiszereket. Erre is kaphantnék péla-felsorolást, hogy mit egyen a dolgozó családanya?

    • Kedves Mária! A glutén egy gabonafehérje, ami a búzafélékben van jelen, vagyis ezeket kell kerülni a gluténmentes táplálkozásban. Nagyvárosban is kaphatók zöldségek, gyümölcsök, húsok, valamint gluténmentes gabonák is léteznek, mint nyersanyag, amiből főzni lehet. Nem igaz, hogy csak feldolgozott élelmiszeren lehet városban élni. Lehet főzni előre is több napra, ha kevesebb idő áll rendelkezésre.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*