fbpx

Szereti a savanyú káposztát? Ne mondjon le róla, rendkívül egészséges!

Egy asztalon piros tálban húsos káposzta, mellette fűszerek, piros kanál, piros konyharuha.

A savanyú káposztát sok magyar ember fogyasztja. Önmagában, sültek mellé vagy akár zsíros kenyérrel. Mindegy is, hogyan esszük, a lényeg, hogy ne hagyjuk ki az étrendünkből, sőt fogyasszuk rendszeresen. Friss vizsgálatok igazolják, hogy a savanyú káposzta igazi szupertápláléknak számít, amely pozitívan hat az egészségünkre és sokféle betegség megelőzésében lehet a segítségünkre.

A savanyú káposztával kapcsolatban bebizonyosodott, hogy aktívan részt vesz az immunrendszer megerősítésében, elősegíti a bélrendszer optimális működését és még egyes rákos betegségek ellen is védelmet élvezhetünk, ha rendszeresen fogyasztjuk.

A nyers savanyú káposzta olyan aktív összetevőket és jó baktériumokat tartalmaz, amelyek rákellenes, antimikrobiális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. A káposzta egy keresztesvirágú zöldség, amely antioxidáns hatású glükozinolátokkal van tele, ezek pedig csökkentik a szervezetben a gyulladást és a lipid-oxidációt, amelyek nagy mértékben felelőssé tehető a szívbetegségek és a rákos megbetegedések kialakulásáért.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az erjesztéssel készített savanyú káposzta ezen kívül elősegíti, hogy a bélrendszerben az úgynevezett jó bélbaktériumok elszaporodjanak. Ezekre nagy szükségünk van, hiszen még több gyulladáscsökkentő és rákellenes anyagot szabadítanak fel a szervezetben, amelynek köszönhetően csökkenthet egyes rákos megbetegedések kialakulásának a kockázata, leginkább a mell-, a prosztata- és a húgyhólyagrák esetében.

Az elmúlt évtizedben sok vizsgálatot végeztek a savanyú káposztával kapcsolatban. Az eddigi megállapítások kecsegtetők, hiszen a tanulmányok azt írják le, hogy a savanyú káposzta nemcsak a fent említett betegségek, hanem a vastagbélrák megelőzésében is segítségünkre lehet. Egy másik tanulmány pedig arról számolt be, hogy a vese és a máj sejtjeire is kifejtheti a rákellenes hatását, így ezeket a szerveket is megvédheti a daganatos betegségektől.

A savanyú káposzta is egy probiotikus táplálék, csakúgy mint a kefir, a joghurt vagy a mizo. A probiotikus táplálékok rendszeres fogyasztása azért is ajánlott, mivel ezek serkentik az immunrendszert és olyan környezetet teremtenek a rákos sejtek számára, amelyeket nem kedvelnek. Ezért is mondják azt hozzáértők, hogy fogyasszunk minél kevesebb cukrot és édességet, mivel a rákos sejteknek ez egy nagyon jó környezet a szaporodásra, ellentétben a probiotikus táplálékok által kialakított hatással.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük