fbpx

Szíverősítő és vércukorszintet szabályozó vörös- és lilahagyma

egy sötét színű asztalon egymás mellett vöröshagymák és lilahagymák.

A zöldségeknek minden egyes napon szerepelniük kellene az étrendünkben, mivel a szervezetünk egészséges működéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaznak. A hagyma illatát sokan nem kedvelik és az erőteljes ízvilága – na meg az utóhatása miatt – nem fogyasztják.

A nagyszüleink nem igazán válogattak, mindenféle hagymát előszeretettel fogyasztottak. És milyen jól tették, hiszen mára bebizonyosodott, hogy a hagyma – legyen szó bármilyen hagymáról is – számtalan pozitív hatással rendelkezik, éppen ezért sok előnnyel jár a rendszeres fogyasztásuk. Cikkünkben most a lila- és a vöröshagyma pozitív hatásait ecseteljük.

Mindkét hagyma tele van értékes tápanyaggal, akár szupertápláléknak is nevezhetjük őket, hiszen immunerősítő, gyulladáscsökkentő és vírusellenes hatással is rendelkeznek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A lila- és a vöröshagyma is nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, melyek csökkentik a szervezetben az oxidációs folyamatokat, így az oxidatív stresszt is. Kiemelkedő antioxidáns-tartalmuknak köszönhetően jelentős védelmet nyújthatnak számunkra a rákos megbetegedések és a szívbetegségek ellen.

A hagymafélék nagyon jó hatással vannak a szív egészségére. A vöröshagyma például tele van antociánnal, amely csökkentheti a szívroham kockázatát. Tanulmányok igazolják, hogy a hagymafélék rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kialakulását okozó magas trigliceridszintet és a gyulladásokat is.

A hagyma olyan bioaktív anyagokat is tartalmaz, amelyek csökkenhetik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Mind a lilahagyma, mind a vöröshagyma rendszeres fogyasztása jobb csontsűrűséget eredményezhet. Kutatások arra mutatnak rá, hogy a rendszeres hagymafogyasztás mérsékelheti a csontvesztés kockázatát és javíthatja a csontsűrűséget, ezeknek köszönhetően pedig jelentősen csökkenhet a csonttörések kockázata.

A lila és a vöröshagyma is aktívan részt vesz a vércukorszint szabályozásában. Ez a tény különösen hasznos lehet azok számára, akik cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenvednek.

A rendszeres hagymafogyasztás azért is javasolható, mivel a hagymafélék kedvezően hatnak az emésztőrendszer működésére, hiszen nagyon sok rostot tartalmaznak, egyben kiváló prebiotikum-forrásoknak számítanak. Így a hagymák nagyon hasznosak a bélrendszer egészségének fenntartásában, hiszen ehhez prebiotikumokra és probiotikumokra is szükségünk van.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.