Sakktáblán a királlyal fontolgatja lépését egy hölgy.

Nemcsak a testünket kell edzeni, nemcsak a lelkünkkel kell foglalkozni, hanem az agyunkat is trenírozni szükséges. Számtalan mód van arra, hogy fenntartsuk agyunk egészségét, így ezekkel a kialakult új szokásokkal nemcsak a memóriánkat javíthatjuk, hanem a kognitív funkciókat is.

Az egészséges szokások még akkor is pozitívan hatnak az agy működésére, ha egyébként az öregedési folyamatok részeként – ami sajnos 40 éves kor után óhatatlanul is elkezdődik – gyulladás alakul ki, vagy ha szabad gyökök szabadulnak el az agy különböző részein. Ha valaki egészséges életmódot folytat, akkor csak kicsi az esély arra, hogy akár gyulladás, akár káros oxidációs folyamat induljon el az agyban.

Az agy frontális lebenye különösen hajlamos a degenerációra, az öregedési folyamatok is az agy ezen részét érintik elsősorban. Az agyat nagyon jól lehet trenírozni például keresztrejtvényfejtéssel, de a sakkjáték is elősegíti a memória fejlődését, fejlesztését. Az agy idővel zsugorodik, de tudományos kutatások igazolják, hogy ezek a játékok nagyon hatékonyak ennek a megelőzésében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szív egészsége is nagyon lényeges. Érdemes minél több olyan egészséges tevékenységet végezni, ami jó hatással van a szívre, mivel tanulmányok arról számoltak be, hogy minél több ilyen tevékenységet végzünk, annál jobban karbantartjuk az agy kognitív funkcióit. Ha a kardiovaszkuláris rendszer erős, akkor a megfelelő tápanyagok is eljutnak az agyhoz, és ez bizony nagyon hasznos, hogy ne legyenek idősebb korunkban memóriaproblémáink.

Mi kell ahhoz, hogy a szívünk egészséges legyen? Nem szabad dohányozni, törekednünk kell az ideális testsúly fenntartására, el kell érni, hogy megfelelő legyen a koleszterinszintünk, a vérnyomásunk és a vércukorszintünk, fontos, hogy fizikailag aktívak maradjunk, és az egészséges, kiegyensúlyozott étrendre is oda kell figyelnünk. Azaz fogyasszunk elegendő teljes kiőrlésű terméket, friss zöldséget és gyümölcsöt, csökkentsük a só-, illetve a cukorbevitelt.

A rendszeres testmozgás csökkenti az agyban kialakult gyulladást, ami számtalan degeneratív betegség kialakulásához vezethet. Ilyen lehet az Alzheimer-kór, de akár depresszió is kialakulhat gyulladás hatására.

Ehhez a cikkhez 3 hozzászólás

  1. Répási Mária

    Minden igaz én magamon tapasztalom. Heti 6 óra aerobik órát tartok én is úgy mozgok mint a vendégeim.
    rejtvényt fejtek sokat olvasok, szókereső játékot játszom , kártyázom, sok friss zöldséget eszem mindent nyersen és minden féle gyümölcsöt, nem dohányzom, nem iszom, nem idegeskedem, és már betöltöttem a 70 -k életévemet de csak 40 -k érzem magam, ja és még a cseresznye fa tetejére is föl mászom a mai napig. Ez a hosszú élet titka. Nálam 101 év.

  2. Tényleg 101 éves? És szellemileg, fizikailag ép? Gratulálok!!!
    Ezt kellene mutogatni a TV-ben, hogy élt és él.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*