fbpx

Táplálékok, amelyek segíthetnek az asztma megelőzésében és kezelésében

Nő szeletel egy banánt egy fehér tálba.

Világszerte egyre többen szenvednek asztmás megbetegedésben. A betegség kialakulásában ugyan szerepe lehet a genetikának, viszont más tényezők is közrejátszhatnak. Mutatjuk, hogy milyen kiváltó okai lehetnek ennek a betegségnek és azt is, hogyan és milyen táplálékokkal előzhetjük meg vagy kezelhetjük az asztmát.

Az asztma kialakulásához aktívan hozzájárul, ha túlsúllyal rendelkezünk. A többletsúly megnehezíti a légzést, a légzőszervek munkáját. Mit tehetünk? Törekedjünk az ideális testsúly elérésére.

A színes zöldségek és gyümölcsök nagyon egészségesek. Nemcsak az immunrendszer védelmét, hanem a tüdő és a légzőszervek egészségét is biztosítják. Miért? Nagy mennyiségben tartalmaznak tápanyagokat, azaz vitaminokat és ásványi anyagokat, illetve antioxidánsokat, amelyek aktívan hozzájárulnak a légzőfelület egészségének fenntartásához.

A D-vitamint napfényvitaminnak is nevezik. Amikor a levegőben nem nagy a szennyező anyagok és a pollenek koncentrációja, tartózkodjunk a friss levegőn annyit, amennyit csak tudunk, mivel ez a vitamin is biztosítani tudja a tüdő egészségét.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az omega-3 zsírsavak nemcsak az immunrendszernek adnak lendületet, hanem az allergiás reakciókat és az asztmát is segíthetnek megelőzni. Omega-3 zsírsavat nagy mennyiségben a halak tartalmaznak.

Kutatások igazolják, hogy a magnéziumhiány csökkenti a tüdő térfogatát és a levegő áramlása is nehezítetté válik. A magvak, a diófélék, a spenót és más zöld leveles zöldségek nagy mennyiségben tartalmazzák ezt az ásványi anyagot.

A banánnal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy nagyon hasznos lehet asztmás gyerekek számára, ugyanis csökkenteni tudja a zihálás mértékét. Emellett káliumban és antioxidánsokban is gazdag, amelyek hatására javul a tüdő egészsége.

A kurkuma is nagyon hasznos lehet, hiszen tágítja a légutakat, így jobb lesz a levegő áramlása a tüdőbe. A gyömbér pedig csökkenteni tudja az asztma tüneteit, ugyanis segít a légutak ellazításában.

Az asztma kialakulását növelik meg a transzzsírok, a gyorséttermi és a feldolgozott élelmiszerek. Vannak olyan táplálékok, amelyek az asztma fellángolását idézik elő. Ilyen például a burgonya, a káposzta és a bab. A dohányzás és a passzív dohányzás is oka lehet az asztma kialakulásának.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.