fbpx

Testi funkciók értelmezése

Kicsi babácska ásítás közben.

Vannak olyan testi funkciók, amelyekről sokan nem is tudják, hogy mit jelentenek, vagy mit üzen, közvetít ezzel a szervezetünk. Ilyen testi funkció például a tüsszentés vagy a csuklás. Mindkét cselekvés jellemző az emberekre, de azt nem sokan tudják, hogy mit is jelenthet.

Ásításkor arra kényszerülünk, hogy egy jó nagy és mély lélegzet vegyünk, miközben hatalmasra nyitjuk a szánkat. Egyes feltételezések szerint nemcsak az álmosságot és fáradtságot jelzi, hanem az agynak ilyenkor egy lendületre van szüksége. Ásításkor túl kevés oxigént érzékel a szervezet. De az álmossághoz is lehet ennek köze, hiszen egy-egy ásítás után kicsit több energiát is érezhetünk magunkban a friss oxigénnek köszönhetően.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Csuklás során a rekeszizom görcsös állapotba kerül. Ilyenkor az idegek működése szenved pillanatnyi zavart, éppen úgy, mint mikor a szemhéjunk is minden ok nélkül rángatózni kezd.

A köhögésnek több oka is lehet. Nyilván vannak olyan tüdő- és légzőszervi betegségek, amelyek köhögéssel járnak együtt, de sok esetben valami irritálja a légutakat, ami köhögési ingert válthat ki. Ez lehet egy „rosszul lenyelt levegő”, de porszemcsék is okozhatják, sőt idegi alapon is köhöghet valaki. Biztos megfigyelte már, hogy ha valaki túlságosan stresszes, és több ember előtt kell beszélnie, akkor köhécselni kezd.

A tüsszentés is gyakran előfordul megfázás vagy influenza időszakában, de azok a személyek is gyakran tüsszögnek, akik allergiás betegségben szenvednek, hiszen a torkukat irritálhatják a porszemcsék, a pollenek. Nagyon fontos, hogy megfázás és influenza esetén mindig zsebkendőbe tüsszögjünk, mert így elkerülhetjük a baktériumok és a vírusok terjedését. Persze allergiaszezonban is illik zsebkendőt használni.

A fülzsír nem szép látvány. Én is fintorgok, ha azt látom, hogy valaki nem tisztította meg alaposan a hallójáratait, de az új kutatások azt mutatják, hogy talán nem is kellene olyan alaposan megtisztítani a fülünket, mivel a fülzsír mintegy védő funkciót is ellát. Védelmet jelenhet a baktériumok és a gombás fülfertőzések ellen, de egyes feltételezések szerint még az apró rovaroknak sem lesz kedvük a hallójáratot felfedezni, ha ott fülzsírt talál.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük