Egy parkban idős emberek sakkoznak a kinti asztaloknál a jó időben.

Mit tehetünk, ha egy idős emberen a depresszió tüneteit tapasztaljuk? Nyilván ez attól is függ, hogy ki az illető. Ha egy hozzánk közelálló személyről van szó, akkor több mindent tehetünk, viszont sokkal nehezebb a dolgunk, ha egy olyan embert szeretnénk „megmenteni”, akit ismerünk ugyan, de nem rokonunk, nem családtagunk. Azonban nyugodtan ajánlja fel az idegen ember számára is a segítségét, mert sajnos nem mindenkinek élnek már a családtagjai, vagy lehet, hogy nincs az illetőnek gyermeke, aki idős korára gondoskodhatna róla. Ha úgy érezzük, hogy a hozzánk közel álló idős személy depresszióban szenved, akkor mindenképpen vigyük el egy megfelelő szakorvoshoz, aki segítséget nyújthat abban, hogy a búskomorság ne hatalmasodjon el rajta és a betegség nehogy visszafordíthatatlanná váljon. A lélek legjobb gyógyszere emellett az emberi társaság. Arra azonban ügyelni kell, hogy az idős személy ne csak a vele egykorú emberekkel töltse az idejét, hanem gyerekekkel, az unokákkal is sok időt legyen. Kutatások igazolják, hogy azok az idős személyek, akik lépést tartanak a mai világgal, vagyis ismerik valamennyire a fiatalabb generációt, kevésbé zuhannak mély depresszióba, mint azok az emberek, akik képtelenek elfogadni a világ változásait, ezzel együtt az elmúlást, így az időskor szülte nehézségekkel is sokkal nehezebben birkóznak meg, illetve kevésbé rugalmasak az élet adta kihívásokkal szemben.

Amennyiben az idős személy közel áll a szívünkhöz, vagy segíteni szeretnénk másokon, akkor töltsünk el vele minél több időt, éreztessük vele, hogy fontos a számunkra. Hívjuk át magunkhoz egy csésze teára, kérjük ki a segítségét egy-egy sütemény elkészítésénél, bízzunk rá egy fontosabb feladatot, adjunk számára kisebb munkákat és beszélgessünk vele minél többet. Győzzük meg arról, hogy töltse hasznosan a szabadidejét, keressen barátokat, sportoljon vagy iratkozzon be egy klubba, hogy a vele egykorú személyekkel ismerkedhessen, barátkozhasson. Szorgalmazzuk, hogy utazzon, kapcsolódjon ki és legyenek a jövőre vonatkozó tervei, persze csak akkor, ha egészségi állapota és anyagi helyzete engedi, illetve ha nem nagyon kell erőltetni. Hiszen az is lehetséges, hogy az idős személy fiatalabb korában is már otthonülő típus volt, így nem biztos, hogy hetvenéves korában szeretne világutazóvá válni. Mindenesetre arra kell ösztönözni, hogy ne csak unatkozzon vagy tévét nézzen egész nap, hanem kertészkedjen, tartson egy háziállatot és néha mozduljon ki otthonról. Ebben mi is partnerek lehetünk. Miért ne vihetnénk el néha a kedves, idős szomszéd nénit egy színházba vagy valamilyen más kulturális programra? Vagy miért hagynánk otthon idős, egyedül élő édesanyánkat vagy nagynénénket, amikor mi nyaralni megyünk? Ha a nyaralás során nem akar velünk múzeumokat látogatni, az sem baj, de a tudat, hogy a szabadságunk ideje alatt ott van velünk a szeretett személy és esténként együtt vacsorázhatunk vagy nézhetjük a naplementét, már boldogsággal töltheti el minden ember szívét, akinek kicsit is fontos, hogy örömet okozzon a hozzá közelálló személynek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az elménket minden életkorban érdemes fejleszteni. Ha a nagyszülő kedvet érez hozzá, akkor tanuljon együtt az unokájával nyelveket vagy néha csevegjenek egyet a Facebookon. De még hetvenévesen is be lehet iratkozni egy tanfolyamra, egy képzésre, hiszen még ebben az életkorban is sok minden érdekelheti az embert, és nem biztos, hogy fiatalabb korában volt lehetősége tanulni vagy képezni magát. Az olvasás és a keresztrejtvényfejtés is sokat segíthet az elme csiszolásában. Lehet járni főzőtanfolyamra, táncklubba, de a kedvenc hobbihoz is lehet társakat keresni, lehet ismerkedni interneten, személyesen, de még egy időseknek szóló klubot is létre lehet hozni, ahol havonta lehet táncesteket, kártyapartikat szervezni. Azok az idősek, akik öregkorukban emberekkel veszik magukat körbe, kevésbé depressziósak, mint magányosabb társaik. Még így is érezhetik magukat néha egyedül, de a társaságkedvelő emberek sokkal nyitottabbak, így a problémáikat is sokkal szívesebben osztják meg másokkal. Ha pedig kibeszéljük magunkat, a lélek megszabadul attól az óriási tehertől, amely egyes embereket depresszióba sodorhat.

A depresszió egy másik ellenszere a művészetterápia. Nemhiába jár sok idős ember színházba, vagy sokan tanulnak meg ebben az életkorban táncolni, esetleg járnak idősek klubjába, ahol a saját korosztályukkal közösen énekelhetnek, mulathatnak. Sokan a festészetben látják a megnyugvást és az érzelmeiket vászonra álmodják, de hallottam olyan esetről is, amikor valaki hatvanéves kora után kezdett járni énektanárhoz, mert mindig is énekesi karrierről álmodott, aztán az élete egészen más utat vett. Jó ötlet a naplóírás, de az írást arra is lehet használni, hogy számot vetünk az életünkkel, leírjuk, hogy mit szeretnénk még véghez vinni, megvalósítani, és nemcsak álmodozunk, hanem meg is valósítjuk a vágyainkat. Ha a környezetünkben élő idős embernek nincs ahhoz bártorsága, hogy lépéseket tegyen vágyai beteljesüléseiért, akkor mi lehetünk az a személy, aki ösztönzi és támogatja őt és mellette áll, amikor szíve szerint visszatáncolna. Ne engedjük, segítsünk neki, hogy élete utolsó szakasza boldog, tartalmas és emberhez méltó legyen.

Ehhez a cikkhez 5 hozzászólás

 1. Hogyan lenne mikor még az orvosok is lenézik és nem
  foglalkoznak az egyéb betegségeivel sem ha észreve-
  szik, hogy depressziós!
  Segítség? még a család sem- gyerek- inkább lenézik és
  a találkozást is mellőzik!

  • Fehér Miklósné

   Szögi Zsuzsának teljesen igaza van! A társadalom tájékozatlan,semmi segítő szándék nem nyilvánul meg embertársainkban.Erről kéne “a nagy plakát kampány”, hogy mindenki élet kicsit jobb legyen!

 2. Lakatos Andras

  az a baj a gyogyszergyarak megkeresik a hazi orvosokat es ajanljak legujjabb fejlesztesu gyogyszereiket,csak itt a mellekhatsok amit a gyogyszerek szedese soran fellepnek ezek ugye egy mozdulattal a kukaba kerulnek,es el sem olvassak a betegek ezt a kis betuvel osszezsufolt osszefoglalokat.
  Mert ugye a beteg azt mondja az orvos ert hozza ezt kell szednem torodok en a mellekhatasokkal.!?
  Na itt kezdodnek a nagy bajok.!??
  Ezert azt javaslom ha nem muszaj ne szedjunk feleslegesen gyogyszereket,de ha muszaj akkor minnel kevesebbet.!?INKABB VITAMINOK ZOLDSEGEKET FOGYASSZUNK MINNEL TOBBET ES ESETLEG A GYOGYOVENYEK IS CSODAT TESZNEK AZ ENBERI SZERVEZETBEN.!?

 3. Fébert Antalné

  A depresszió nagy lelki fájdalommal jár, /még akkor is lehet, ha semmi ok nincs rá./ De örökölni lehet !
  Ha reggel nem veszem be az antidepresszánst, a délutánom, és az estém egyre rosszabb lesz, ami halálvággyá fokozódik..Főleg a magány, az is rossz hogy az emberek nem járnak össze…Pld. senki nem hív meg egy teára, egy kis beszélgetésre..Mindenki siet, társadalmi élet nincs…Idősek klubjába nem kívánkozom..nem akarok ismerkedni, a régi ismerőseim eltávoznak az élők sorából…Mindenki a TV-t bámulja…Félek a jövőtől, már most is le vagyok lassulva, de mi lesz, ha nem leszek képes rendben
  tartani a lakást, mi lesz, ha nem akarok a családom terhére lenni…Fiatal koromban a kirakatokat azért nézegettem, hogy meg tudnám-e varrni “azt a ruhát”, mert nem tellett rá..Ma pedig már nem is kívánok csinos ruhákba járni, mert egy fájós lábú nagyanyón úgysem mutatna semmi…

 4. Lakatos Andras

  csak annyit,hogy ezek mind igy vannak es probaljunk meg egeszsegesen amennyire lehet streszmentesen elni az eletnket amennyire csak lehetseges .es hasznaljuk az agykontrolt mivel minden ott vegzodik.!
  Es egyunk sok fokhagymat es ne szedjunk draga mocskos szemet gyogyszereket ,HA CSAK NEM MUSZAJ VALAMILYEN BETEGSEG MIATT.!?
  Van egy Multivitamin ami 60 darabos gyogyszertarban lehet kapni,most a neve nem jut eszenbe ami potolja az ossze vitamint,es nyomelemeket amit napkozben nem tudunk az etellel itallal magunghoz venni 3990.-ft 4000-,de megeri egy nap egy szemet kell bevenni.!? es minden rendben lessz egeszsegileg is garantaltan.!?Mert valoban a gyogyszergyarak megkeresik a hazi orvosokat es az o kivalo gyogyszereiket ajaljak,hogy irja fol a hazi orvos kozben meg minden evben 130,150.000-ft-os kiegesziteseket zsebelnek be,csak,hogy ne hagyja ott a szakmajat es rendeljen csak tovabb.!?EZ nekem mint hajo parancsnok pont egy havi fizetesem volt a hajon ami hajoztam ez eleg durva NEM.!?

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*