fbpx

4 dolog, amit még lehet, hogy nem hallott a stresszről

Fiatal hölgy két kezével fogja a stressztől fájó fejét.

Mindannyian élünk át stresszes helyzeteket, azonban nem mindegy, hogy ez az állapot mennyi ideig tart és milyen hatást gyakorol ránk. Vannak, akik észre sem veszik, ha stressz éri őket, addig másoknál nagyon kellemetlen tünetek is kialakulhatnak.

A stressz hosszabb távon nagyon károsan hat a testi és a lelki egészségre, sajnos számtalan betegséget is okozhat. Sok múlik azon, hogyan reagálunk a problémás szituációkra és miképp oldjuk meg az adott helyzetet, hiszen közben stresszhormonok termelődnek a szervezetünkben.

Az emberek jelentős hányada él stresszes életet. A magyar emberek mintegy 40 százaléka nap mint nap stresszhatás alatt van, ami nagyon sok. A cikkben 4 érdekességet mutatunk be a stresszel kapcsolatban, amelyekről lehet, hogy még Ön sem hallott.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az teljesen normális, ha néha stresszelünk egy kicsit, hiszen ez fokozza a teljesítményünket, azonban ha hosszabb ideig is fennáll ez az állapot, gyulladást generál a szervezetben, ami hosszú távon nagyon egészségtelen. A krónikus gyulladás olyan betegségek előidézője lehet ugyanis, mint a szívinfarktus, az agyvérzés vagy a daganatos megbetegedések.

Sok minden miatt idegeskedhetünk, így a kortizolszint emelkedését is több dolog okozhatja. Érdekes, hogy nemcsak akkor ugrik meg ez a szint, ha velünk történik valami rossz, kellemetlen esemény, hanem akkor is, ha másokkal a környezetünkben, de még az is befolyásolja,  ha csak a televízióban látunk egy olyan jelenetet, ami idegesítő, félelmet keltő, felzaklató.

Aki volt már nagyon stresszes és ideges, az tudja, hogy ilyenkor a testnek jellegzetes szaga lesz. A verejtékezés a stressz velejárója, de idegesebb helyzetben az izzadtságnak is kellemetlen szaga lesz. Így jól tesszük, ha közösségben nem idegeskedünk annyit!

A nők és a férfiak jellemzően más miatt stresszelnek. A férfiak általában a munka és a megélhetési gondok, anyagi problémák miatt idegeskednek jobban, míg a nők egészen más miatt lesznek feszültek. A nőkben leginkább a nem megfelelő szociális kapcsolatok, a veszekedések miatt indul meg a stresszhormonok fokozott termelődése. Természetesen a nők is lehetnek feszültek munkahelyi gondok vagy létbizonytalanság miatt, de a nem jól működő emberi kapcsolatok, a családi torzsalkodások, viszályok hamarabb idegessé teszik őket.

 

 

 

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük