fbpx

A bőrünk éhezik a C-vitaminra

Középkorú barna hajú nő mosolyogva támasztja állát a kezére.

Az egyik legismertebb vitamin a C-vitamin. Amikor az emberek étrend-kiegészítőt választanak maguknak, első körben a legtöbben ezt a vitamint veszik le a drogéria polcáról. Tudnunk kell azonban, hogy erre a vitaminra nemcsak a téli időszakban és nemcsak az immunrendszerünknek van nagy szüksége, hanem bizony egész évben a bőrünknek is. A bőr jelzi, ha nincs elegendő ebből a tápanyagból a szervezetben. Mutatjuk is, hogyan és mivel jelez nekünk.

A tápanyagok közül a legfontosabb vitamin a C-vitamin a bőr számára, amelyet aszkorbinsavnak is nevezünk. Ez egy vízben oldódó vitamin, amely nagyon sok táplálékban megtalálható, többek között a citrusfélékben, a paradicsomban, a kiviben és az eperben.

Ez a vitamin nagyon erős antioxidánsként működik a szervezetben, mivel erőteljesen és eredményesen harcol a károsító szabad gyökökkel szemben. A szabad gyökök azért is veszélyesek, mivel káros hatással vannak a bőr sejtjeire is, azonban a C-vitamin némileg ellensúlyozni tudja ezeket a károsító hatásokat. A C-vitamin ugyanis csökkenti a bőrben az oxidatív stresszt, amiről tudni kell, hogy az egész szervezetben, így a bőrben is gyulladást okoz és akadályozza a megfelelő kollagéntermelést is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Láthatjuk tehát, hogy a C-vitaminnak kiemelkedő szerepe van a bőrben történő kollagéntermelésben. A kollagént építő enzimek működéséhez van szüksége a bőrnek erre a vitaminra.

Az öregedéssel finomabb vonalak és mélyebb ráncok is megjelennek a bőrön, a C-vitamin viszont a segítségünkre lehet a sima bőr elérésében. Antioxidáns tulajdonságánál fogva csökkenti a bőrben az oxidatív károsodás mértékét és még a kollagénszintézist is elősegíti. A C-vitamin a bőrben a karnitinfelépítést is megtámogatja. Ez egy olyan aminosav, amelynek fontos szerepe van a fehérjeszintézisben.

Az öregedés káros hatással van a DNS-re is. Azonban a C-vitaminnal kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy segíthet a károsodott DNS helyreállításában, valamint azoknak a kockázati tényezőknek – például légszennyezettség és cigarettafüst – hatását is csökkentheti, amelyek negatívan befolyásolják a DNS-t.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük