fbpx

A céklalé a szájüregi baktériumok és a szív- és érrendszeri betegségek ellen

Egy asztalon cékla, felkockázott cékla, mellette egy üvegpohárban céklalé.

A céklával kapcsolatban mára már bebizonyosodott, hogy rendkívül jót tesz az egészségünknek, hiszen fokozza a vér áramlását, pihenteti, tágítja az ereket, megakadályozza a vérrögképződést és ezzel mind-mind csak jót teszünk a szívünknek és érrendszerünknek.

A szájüregi baktériumokkal kapcsolatban pedig az igazolódott be, hogy negatív hatást gyakorolnak a szervezetünk működésére. A legutóbbi kutatások szerint azonban a céklalé rendszeres fogyasztása nagyon is pozitívan hat a szájüregben lévő baktériumokra, pontosabban neki köszönhetően a jó baktériumok lesznek túlsúlyban, ami csökkenteni tudja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A bélben élő bélbaktériumok és egyéb mikroorganizmusok hatással vannak az egészségünkre és a jólétünkre. Minél több úgynevezett rossz baktérium található a szájüregben, annál nagyobb az esély az ínygyulladásra, de a szervezetben bárhol kialakulhat miattuk gyulladás, ami fokozza a krónikus betegségek, így a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát is.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a szájban és a bélben található baktériumok segítenek átalakítani a zöldségekben – különösen a céklalében – található nitrátot nitrogén-oxiddá, amely kiemelkedő szerepet játszik a szív- és érrendszer, illetve a kognitív egészség fenntartásában.

Ez a feltételezés segít magyarázatot adni arra, hogy a céklalé miért olyan hasznos a magas vérnyomásban szenvedő betegek számára. De nemcsak a céklának van vérnyomás csökkentő hatása, hanem minden olyan zöldségnek is, amely nitrátot tartalmaz. Ebbe a csoportba tartozik például a káposzta, a saláta, a spenót és a zeller is.

Egy kutatásba magas vérnyomásban szenvedő betegeket vontak be. Az egyik csoport tagjai 10 napon keresztül minden egyes nap céklalevet kaptak, míg a másik társaságnak nem adtak ilyen finomságot. Megállapításra került, hogy azoknál a személyeknél, akik céklalevet ittak, csökkent a szisztolés vérnyomás értéke. Kiderült az is, hogy a céklalé a kognitív funkciókra, pontosabban a figyelemre is pozitívan hatott.

A céklalevet fogyaszthatjuk önmagában, de más egészséges növényekkel is párosíthatjuk, és nagyszerű turmixitalt készíthetünk belőlük. A céklával jó párost alkothat a menta, bazsalikom, a gyömbér, a sárgarépa, az uborka és az alma.

  1. Balázs Gézáné

    Bakos János, én úgy tudom, hogy a cékla nem szívja magába az ecetet, így nincs puffadás. Ezért jobb a cékla savanyitva, mint bármely más ecetes savanyúság.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük