fbpx

A cinkhiány mentális betegséget generál

Cinkben gazdag élelmiszerek, mellettük egy fekete tábla a cink vegyjelével.

Nagyon sok ember szenved cinkhiányban, pedig ennek az ásványi anyagnak a hiánya mentális betegséget okozhat. Kutatások igazolják, hogy a cinkhiány a hippokampusz és az agy előfrontális kérgének megváltozásához vezethet.

A cinkhiány túlzott mennyiségű glutamátaktivitást is eredményez az agyban. Ez az agy gyulladásához vezethet, ami a szabad gyökök túlsúlyát okozza, ennek egyenes következménye pedig az, hogy oxidatív stressz jön létre.

Amennyiben nincs elegendő cink a szervezetben, úgy az immunrendszer legyengülhet. Megfázás esetén például a cink lerövidíti a betegség időtartamát.

A cink gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A kutatások azt igazolják, hogy a cinkhiány a pattanások kialakulásának is kedvez.

A cink a pajzsmirigy hormon funkcióhoz szükséges kofaktor ásvány. Ha nincs elegendő cink a szervezetben, úgy a pajzsmirigy alulműködhet.

Habár ismeretes, hogy a B-vitaminok hatásossal lehetnek a depresszióban szenvedő betegek mentális állapotára, azonban azt lehet csak kevesen tudják, hogy a cinknek is fontos szerep jut a depresszió megelőzésében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egy tanulmányban arról számoltak be, hogy azok a patkányok, akiknek az étrendje csak kevés cinket tartalmazott, gyakrabban váltak letargikussá és vonultak vissza a társaiktól, vagyis a szociális kapcsolatteremtő készségeik is alacsony fokot mutattak. A cinknek nagy szerepe van a B6-vitamin hasznosulásában, aminek viszont kiemelkedő szerepe van a triptofán szerotoninná alakításában.

Étvágytalanság esetén gyakran alakul ki az agy gyulladásához kapcsolódó cinkhiány is. A cink ezen kívül elősegíti a melatonin termelését és szabályozását. A melatonin fontos szerepet játszik az ADHD patofiziológiájában a dopamin modulációja miatt. Számos tanulmány foglalkozott már a cink és az ADHD közötti kapcsolat alakulásával. Ezek a vizsgálatok kimutatták, hogy az ADHD-ban szenvedő betegek gyakran mutattak alacsonyabb cinkszintet.

Milyen forrásokból biztosíthatjuk saját magunknak ezt az ásványi anyagot? Cinkben gazdag táplálékok: marhahús, tojás, tenger gyümölcsei, spenót, tökmag, kagyló, borsó, bab, pekándió, mandula, dió.

Mi okozhat cinkveszteséget az emberi szervezetben? Fertőzések, akik sokat izzadnak is sok cinket veszítenek, az alkoholfogyasztás és a dohányzás is von el cinket a szervezetből, de a tápanyagokban szegény étrend és a fogamzásgátló tabletta is okozhat cinkhiányt.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük